Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocnice po celé jižní Moravě postupně obnovují ambulance i operace

Nemocnice v Jihomoravském kraji se pomalu začínají vracet k normálnímu provozu, který byl před šířením nákazy novým typem koronaviru. Nemocnice kvůli covid-19 omezily operace a vyšetření jen na akutní případy. Vyškovská nemocnice obnovila poskytování veškeré péče za dodržení hygienických podmínek. Hodonínská nemocnice ošetřuje v ambulancích všechny pacienty, ale musí se objednat. Ambulance otevírá i znojemská nemocnice. Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně od pondělí postupně zahájí plánované operace.

Ředitel Nemocnice Vyškov Zdeněk Horák uvedl, že nemocnice obnovila poskytování veškeré, a tedy i plánované péče. „Rozvolnění platí od pátku a nárůst pacientů bude postupný," uvedl Horák.

Od úterý postupně obnovuje provoz hodonínská nemocnice. „Odborné ambulance poskytují nejen akutní péči, ale i plánovanou. Na plánované vyšetření je nutné se předem telefonicky objednat. Zajistí se tím, aby na pracovišti nebyli více než tři pacienti v čekárně současně," uvedla za nemocnici Hana Raiskubová. Pacienti se zrušeným zákrokem se mohou objednávat na květen.

Do plného provozu by se nemocnice měla dostat 4. května. Ve stejném termínu se chce dostat do obvyklého provozu i břeclavská nemocnice, podle jejího ředitele Petra Baťky bude záležet na epidemické situaci. Koncem týdne chce mít jasno kyjovská nemocnice, podle mluvčího Filipa Zdražila se ale už nyní rozjíždějí například rentgeny, ultrazvuky, mamograf nebo magnetická rezonance.

Ambulance uvádí do provozu i znojemská nemocnice. Personál postupně kontaktuje pacienty, uvedla mluvčí Petra Veselá. U vyšetření nemocnice zajišťuje větší interval mezi pacienty, aby se co nejméně potkávali v čekárnách. „Operativa bude rovněž uvolněna s tím, že stále chceme zajistit separaci týmů, ať už je to anesteziologie, ortopedie nebo chirurgie tak, aby v případě nákazy kohokoliv z personálu zůstala tato operativa zajištěna," uvedla Veselá.

U svaté Anny obnoví operace v pondělí

Svatoanenská nemocnice v Brně plánuje, že bude od pondělí obnovovat plánované operace. Nemocnice se stará o pacienty s covid-19 ve vážném stavu, nyní jich má šest. Odborné ambulance budou dál podle mluvčí Dany Lipovské fungovat především pro akutní pacienty.

Fakultní nemocnice Brno podle ředitele Jaroslava Štěrby klesla s výkony asi na 50 procent, postupně obnovuje provoz a koncem dubna by se chtěla dostat na 65 procent. V kraji bylo dnes ráno od počátku epidemie 400 potvrzených případů covid-19.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ilustrační foto, FN Brno

Štítky nemocnice, operace, koronavirus, jižní morava, pacient, COVID-19, Jihomoravský kraj, Nemocnice Vyškov, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Zdeněk Horák, Petra Veselá, Jaroslav Štěrba, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice po celé jižní Moravě postupně obnovují ambulance i operace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.