Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Ve čtvrtek vyrostou v Brně stany, kde budou plošně testovat veřejnost na koronavirus

Na Moravském náměstí v Brně a na parkovišti mezi Fakultní nemocnicí Brno a univerzitním kampusem budou ve čtvrtek dva stany, kde budou moct lidé podstoupit plošné testování kvůli nemoci covid-19. Uvedli to mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára a Jihomoravského kraje Monika Brindzáková. Plošné odběry budou na více místech republiky, výsledky poslouží k vytvoření studie kolektivní imunity.

Ranní časy budou určeny pro seniory

Lidé podstoupí rychlotesty, které ukážou, zda v sobě mají vytvořené protilátky, což může v konečném důsledku znamenat, že nákazu prodělali nebo zrovna prodělávají. Armádní stany pro plošné odběry budou v Praze, v Olomouckém kraji a také v Brně.

Lidé budou moct přijít od 8:00 do 18:00, přičemž čas od 8:00 do 10:00 je vyhrazený přednostně pro lidi starší 60 let. Brindzáková ČTK řekla, že se hejtman Bohumil Šimek (za ANO) informaci o plošném testování dozvěděl při videokonferenci s krizovým štábem. „Stany postaví armáda a o celou věc se bude starat Fakultní nemocnice Brno," uvedla Brindzáková.

Zájem bude velký

Nemocnice svolala na středu odpoledne tiskovou konferenci, uvedl její mluvčí Žára. V Jihomoravském kraji je nyní přes 390 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Nejvíce je jich v Brně, a to kolem 140. „Myslím, že o to bude velký zájem. Pevně věřím, že bude dostatek testů. Jedině větší rozsah testování nám může odpovědět na otázky, jestli je možné ustupovat od opatření, která jsou poměrně omezující," uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Testy poslouží pro studii kolektivní imunity. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) uvedl, že výsledky studie by měly být na začátku května. Řekl, že ve statistikách pozitivních případů nejsou někteří lidé, kteří si už onemocněním prošli, ale neví o tom, protože neměli příznaky. Tělo u nich vytvořilo protilátky a mohou být infekční. Studie má ukázat, kolik je takových lidí v populaci.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Brno

Štítky testování, koronavirus, Brno, stan, moravské náměstí, fn brno, COVID-19, Fakultní nemocnice Brno, Jihomoravský kraj, ANO 2011, Bohumil Šimek, Praha, Adam Vojtěch, Markéta Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karla Mašijová

O víkendu se bude taky testovat a v jakém čase???

Čtvrtek, 23. dubna 2020, 22:14Odpovědět

Ladislava Drápalová

Bude se testovat i o víkendu ?pokud ano od kolika hodin

Čtvrtek, 23. dubna 2020, 06:41Odpovědět

Ve čtvrtek vyrostou v Brně stany, kde budou plošně testovat veřejnost na koronavirus  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.