Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Zelňák opět žije. Na znovuotevřených trzích nakupují lidé od pondělí sazenice a zeleninu

Věhlasné farmářské trhy se v pondělí opět vrátily na Zelňák. Jejich znovuotevření přilákalo na hlavní brněnskou tržnici za dva dny už stovky lidí, kteří si přišli pro sazenice, bylinky nebo zeleninu. Z bezpečnostního hlediska mají mezi sebou jednotlivé stánky dvoumetrové rozestupy, všichni stánkaři jsou vybaveni rouškami a dezinfekcí na ruce pro zákazníky.

Na hlavní brněnský trh se po několika týdnech vrátili zemědělci. Lidé si na Zelňáku mohou opět nakoupit sazenice, zeleninu, květiny nebo bylinky od lokálních farmářů. Za dva dny přilákaly znovuotevřené trhy už stovky lidí.

Stánkařů postupně přibývá, vše ale záleží na vývoji situace

V pondělí ráno začalo s prodejem dvanáct stánkařů, v úterý se k nim přidali další dva. Všichni prodávající jsou vybaveni rouškami a dezinfekcí na ruce pro zákazníky. K zemědělcům by se postupně měli připojovat také další prodejci, vše ale záleži na vývoji situace a státních opatřeních.

„Jednotlivé stánky mají mezi sebou z bezpečnostních důvodů dvoumetrové rozestupy. Tímto způsobem jsme na Zelňák schopni umístit až 30 stánků, zatím ale nevíme, jestli budeme tento počet v blízké době schopni naplnit. Celé se to odvíjí od státních opatření a samozřejmě i od farmářů samotných, kteří mají se svými skleníky hodně práce," vysvětlila mluvčí radnice Brna-středu Kateřina Dobešová.

Sazenice zeleniny i květin jdou na odbyt

Hned od pondělního rána byl zájem lidí o farmářské produkty velký. V úterý návštěvníků na Zelňáku ještě přibylo, ve čtvrnácti stáncích kupovali například sazenice hrášku, kedlubny, nebo rajčat, ale také jarní cibulku nebo loňské brambory. „Oproti pondělku je zde dnes více lidí, nejvíc prodáváme sezanice cherry rajčat, hlávkových salátů a kedluben. A ženy si u nás rády kupují kytičky pro radost," řekla zemědělkyně Ludmila Křížová z Rajhradic.

Zemědělce trápí sucho, je horší než v přechozích dvou letech

U jiného stánku byla sháňka zase po bylinkách do kuchyně. „Dnes jsem se prakticky nezastavila. Zájem byl hlavně o rozmarýn a mátu, prodali jsme ale i mnoho sazenic muškátů a dalších květin," popsala paní ze zahrádkářství v Kobylnici. „Do budoucna už to tak růžově nevidím, trápí nás sucho. Bojíme se, jaké bude mít dopady na naši úrodu,“ dodala poklesne.

Dlouhotrvající sucho trápí zemědělce po celé republice. Dle analýzy, kterou v neděli zveřejnil Český hydrometeorologický ústav, je aktuální stav sucha horší než v předchozích dvou letech. Úrodě zemědělců by ale mohl pomoct květen, který má být dle předpovědí děštivější.

Krom rostlinek si lidé ze Zelňáku odnášejí i úsměvy

Z atmosféry, která nyní panuje na Zelném trhu, sálá dobrá nálada. Zemědělci jsou rádi, že se můžou vrátit ke svým stánkům a návštěvníci oceňují možnost nákupu lokálních produktů. „Jsem nadšená, že jsou farmářské trhy v provozu, protože ráda podpořím lokální pěstitele a koupím si kvalitní produkty. Teď jsem se rozhodla poprvé pěstovat bylinky, proto velmi oceňuji širokou nabídku sazeniček. Farmářské trhy mají takovou speciální atmosféru a ta k jaru prostě patří," řekla s úsměvem studentka Karolína Polášková, která si z trhu odnesla domů mátu a rozmarýn. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky trhy, Zelný trh, Zelňák, karanténa, opatření, farmářské trhy, prodejci, zelenina, sazenice, bylinky, farmářský trh, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zelňák opět žije. Na znovuotevřených trzích nakupují lidé od pondělí sazenice a zeleninu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.