Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brněnští aktivisté Slušní lidé se pokusili zesměšnit Fakultu sociálních studií. Nyní jsou sami terčem vtipů

Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. O platnosti známého českého rčení se v pátek přesvědčilo brněnské hnutí Slušní lidé. Aktivisté, kteří v roce 2018 neúspěšně kandidovali v brněnských komunálních volbách, sdíleli na facebooku fotografii cedule, která nově zdobí Fakultu sociálních studií Masarykovy univerzity. Cedule hlásá, že tamější studenti mají průměrné IQ 63,15%. Ke smůle autora vtipu se inteligenční kvocient v procentech neměří.

Aktivisté ve světle modrých tričkách se do povědomí společnosti dostali hlavně díky přerušení divadelní hry Naše násilí, vaše násilí v Divadle Husa na provázku v roce 2018, za kterou poté vyfasovali od radnice brněnského středu 25 pokut.



Po politickém neúspěchu však hnutí zůstalo činné alespoň na sociálních sítích. A právě zde sdíleli v pátek 17. dubna fotografie nové „informační cedule" s komentářem „Doufáme,že to IQ při práci na polích s řepkou,bude stačit,"  kterým naráželi na nedávné prohlášení komunisty Ondráčka, že by nedostatek pracovní síly v zemědělství měli povinně nahradit studenti vysokých škol.

Vtípek Slušných lidí má však jednu malou, avšak významnou trhlinu. Autor, který se pokusil poukázat na údajnou hloupost studentů Fakulty sociálních studií, uvedl míru IQ v procentech. Inteligenční kvocient (IQ) se však neměří v procentech, ale pouze jako číselné skóre, které se zjišťuje na základě provedení inteligenčních psychologických testů. 

Slušní lidé se tak prakticky okamžitě stali sami terčem posměchu. „A jaký je IQ autora toho textu, když udává hodnotu IQ v procentech? : Bože...to je tak, když si myslíš, jak strašně vtipně urazíš inteligenci ostatních a přitom jen ukážeš, jak špatná je ta tvoje," napsal například pod příspěvek uživatel Honza Hruška. 

„Myslím, že je to špatně chápáno. U 63,15 % lidí, pohybujících se po škole, bylo zjištěno nějaké IQ," vysvětloval naopak nepřesnost autorova vtipu uživatel Jiří Miklíček.

Skóre 63,15 by podle standardizovaných tabulek inteligenčního kvocientu označovalo průměrného debila (mentální retardace v úrovni debility se pohybuje v hodnotách IQ od 50 do 69). Údaj „63,15%" IQ nedává smysl ani v mezích vyměřené debility.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Slušní lidé / Facebook

Štítky fakulta sociálních studií, cedule, fss, slušní lidé, vtip, inteligenční kvocient, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity, Facebook, Divadlo Husa na provázku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští aktivisté Slušní lidé se pokusili zesměšnit Fakultu sociálních studií. Nyní jsou sami terčem vtipů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.