Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Příslušníci hnutí Slušní lidé zablokovali divadelní představení. Diváci začali spontánně tančit na pódiu

Příslušníci brněnského hnutí Slušní lidé dnes večer zablokovali hru Naše násilí a vaše násilí v Divadle Husa na provázku. Aktivisté sdružující se okolo boxera Zdeňka "Gaunyho" Pernici vylezli na pódium, hra byla přerušena. Diváci si mezitím zkrátili čekání na příjezd policie spontánním tancem. Policisté nakonec na místo dorazili a aktivisty odvedli.

slusnaci-v-huse.jpg

„Slušní lidé se pokusili svými těly zablokovat pódium. Představení Naše násilí a vaše násilí je přerušeno. Snaha o dialog moc neuspěla. Lidé na sebe křičí, třeba “Někdo je slušný, o když je nahý, ale někdo je darebáka oblečený!” Čeká se na příjezd policie. Herci to berou s úsměvem, fotí si selfie s řadou v modrém stejnokroji. Z režie pouští hudbu, publikum začíná spontánně tančit na pódiu spolu s herci," popsala z místa divačka Martina Pouchlá. 

Na protest proti jednání aktivistů v bleděmodrém se někteří herci a posléze i diváci svlékli do naha. Po odvlečení vyrušujících došlo v sále podle svědků po chvíli k dalšímu vyrušení, když křesťané v zadních řadách začali skandovat "Neurážejte Ježíše Krista."

Před budovou  divadla od šesti hodin protestovalo proti hře přes sto křesťanů, národovců a jiných aktivistů. Zviditelnit se přišel i Miroslav Sládek, který se spolu s dalšími lidmi postavil do vchodových dveří divadla a odmítal pustit diváky se vstupenkami dovnitř.

Stoupenci Ježíše Krista pak pustili k dobru pár písniček.

Divadelní inscenaci chorvatského režiséra Olivera Frljiče Naše násilí a vaše násilí nabídl festival Divadelní svět Brno. Už od počátku však čelil tento krok protestům z řad katolické církve a některých politiků (především lidovců). V inscenaci totiž Ježíš Kristus znásilňuje muslinskou ženu. Zástupci města i festivalu stažení hry z programu kategoricky odmítli.

Foto Anna Bromová, Video: Martina Pouchlá

Štítky Slušní lidé, divadlo, NAše násilí, vaše násilí, Husa n provázku, protesty, policie, násilí, Divadlo Husa na provázku, divadelní představení, Ježíš Kristus, herec, Miroslav Sládek, Katolická církev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Příslušníci hnutí Slušní lidé zablokovali divadelní představení. Diváci začali spontánně tančit na pódiu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.