Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rozhledna nad oborou Holedná se začne stavět v květnu

Rozhledna, kterou si v roce 2017 Brňáci zvolili jako třetí nejlepší nápad v rámci projektu Dáme na vás, by se měl začít stavět během letošního května, hotová bude do konce roku. Město za rozhlednu zaplatí 6,6 milionů korun.

Do obory Holedná se vydávají desítky výletníků, jezdí se sem dívat na daňky a další vysokou zvěř, která se v oboře chová. Letos by zvídavé poutníky mohla potěšit také rozhledna. Tu chtějí Brnáci nechat postavit už od roku 2017, kdy proběhla anketa o participativním rozpočtu, a kdy právě projekt rozhledny nad Jundrovem získal třetí největší počet hlasů. Nápad Petra Choboly tehdy podpořilo 1 366 občanů Brna. 

Rozhledna my měla stát na druhém nejvyšším vrcholu lesa mezi Jundrovem, Bystrcí a Kohoutovicemi, vrchol se bude nacházet v místě s nadmořskou výškou 391 metrů a návštěvníkům tak poskytne krásný výhled na Brno a okolí. 

Projekt byl po schválení pozměněn

Po prozkoumání dalších lokalit bylo rovněž zjištěno, že je potřeba výšku rozhledny zvýšit z dvaceti metrů na třicet. Celodřevěná konstrukce byla vyměněna za kovový skelet kombinovaný se dřevem. Kvůli tomu tak byla převršena původní cena 2 miliony korun, která byla pro projekt vyhrazena, na více než šest a půl milionu. Dělníci se do stavby pustí v květnu a první návštěvníci se tak budou moci pokochat výhledem už ke konci letošního roku.

Výhledem se můžete kochat z více míst

Moderní rozhlednu si mohou lidé užít také konstrukci na Ostré Horce v Soběšicích. Ta zde stojí od roku 2005 a kopec je o pouhých 13 metrů vyšší než vyhlídkový bod nad Jundrovem. Výhledem na Brno se výletníci mohou kochat i z rozhedny v Komárově ve sportovním areálu Komec nebo z věže v pavilonu G na Brněnském výstavišti.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dáme na vás

Štítky ČR, rekreace, stavby, Brno, Holedná, rozhledna, projekt, Jundrov, Bystrc, Kohoutovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhledna nad oborou Holedná se začne stavět v květnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.