Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Velikonoce jsou za dveřmi. Na 'šlahačku' se na jižní Moravě ale letos chodit nebude

Na jižní Moravě se na Velikonoční pondělí na tradiční "šlahačku" chodit nebude. Starostové několika obcí doporučí rozhlasem nebo přes web obyvatelům, aby zůstali doma. Důvodem jsou opatření zavedená vládou kvůli šíření zákazy novým typem koronaviru. Nemohou se shlukovat lidé, ven by měli vycházet jen v případě nutnosti. V Telnici nebude tradiční hrkání, v Blatnici pod Svatým Antonínkem zase zrušili tradiční výstavu s malováním vajíček, pro veřejnost ale vyhlásili soutěž.

V Telnici na Brněnsku měli naplánované na Velký pátek a Bílou sobotu tradiční hrkání. Děti chodí po vsi a mají nejrůznější hrkače, klepače a tragače a další dřevěné nástroje. Nahrazují tak kostelní zvony, které podle legendy odlétají pro požehnání do Říma. Kvůli restriktivním opatřením se letos hrakání ruší.

K tradici se zase vrátíme, důležité je zůstat letos doma

„Věříme, že se v příštím roce k této krásné tradici zase vrátíme," uvedla na webu obce organizátorka Kateřina Umlášková. V Těšanech na Brněnsku vyrážejí chlapci vždy na velikonoční pondělí ve skupinkách na pomlázku, letos by měli zůstat doma. „Respektujeme vládní nařízení a apelujeme na občany, aby zůstali také doma," řekl starosta Miroslav Zborovský.

V krojích chodí někteří chlapci na Velikonoční pondělí k děvčatům v Lužicích na Hodonínsku. „Nemám informaci, že by letos něco chystali. Předpokládám, že lidé nebudou vycházet. Ještě je na to ale upozorníme rozhlasem a na webu. Informujeme občany průběžně a na základě opatření jsme zrušili všechny akce do půlky května," řekl starosta Lužic Tomáš Klásek.


Borkovanské kraslice šíří starodávnou krásu jižní Moravy v Číně, Francii i u amerických prezidentů

Borkovany na Břeclavsku jsou na jižní Moravě velmocí ve výrobě tradičních velikonočních kraslic. Symbolu svátků jara, zdobených typickou místní technikou résování, odtud ročně tamní šikovné malérečky vyeexpedují do celého světa až 200 tisíc. Aby...


V Blatnici zrušili tradiční jarní výstavu pro školy i veřejnost, kde malérečka Marie Čiháková maluje vajíčka. „Pletou se tam žíly, dělají píšťalky, kraslice. Naplánované jsme to měli i letos, ale museli jsme to zrušit," řekla starostka Svatava Blahynková. Podle ní je ale velikonočně vyzdobeno atrium obecního úřadu. „Máme to vyfocené na stránkách obce. Abychom trošku zabavili děti, vyhlásili jsme velikonoční soutěž. Mohou doma něco vyrobit a obrázek nám poslat na facebookové stránky nebo na můj e-mail. Po Velikonocích tři nejlepší odměníme," uvedla Blahynková. Dodala, že rozhlasem vyhlásí, aby lidé na svátky dodržovali nařízení a neshromažďovali se.

Stejně bude postupovat starosta Velké nad Veličkou na Hodonínsku Petr Šmidrkal. „Usnesení vlády opakujeme v hlášeních rozhlasu. Apelujeme na lidi, aby to dodržovali, omezili pohyb venku a nosili ochranné pomůcky," dodal Šmidrkal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Velikonoce, pomlázka, šlahačka, koronavirus, Jihomoravský kraj, Telnice, Velikonoční pondělí, Blatnice pod Svatým Antonínkem, Velký pátek, Bílá sobota, Brněnsko, Řím, Miroslav Zborovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velikonoce jsou za dveřmi. Na 'šlahačku' se na jižní Moravě ale letos chodit nebude  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.