Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIDEO: Brno staví kontaktní centra pro bezdomovce, zabrání rychlému šíření koronaviru v komunitě

Město staví kontaktní centra s provizorním bydlením pro lidi bez domova. Dnes ráno začali dělníci stavět hned na několika místech velké stavební kontejnery, ve kterých tito lidé najdou útočiště. Městští radní se tak rozhodli proto, aby zamezili shlukování bezdomovců v ulicích. Právě v této komunitě se může nový typ koronaviru rychle šířit. Magistrát prozatím pro bezdomovce vaří a shání vybavení pro stanová městečka.

Kontaktní centra nabídnou lidem bez domova již výše zmíněné stavební kontejnery a stanová městečka, kam však bude moci vždy jen omezený počet lidí z ulice. Dnes se například upravuje městský pozemek na Vlhké. Tady už teď stojí osm kontejnerů. Lidé bez domova zde najdou i mobilní wc, sprchy nebo kuchyňku. Starat se o ně budou zaměstnanci a dobrovolníci z neziskových organizací. 

Nemocní budou převezeni do karantény

Každý kdo do areálu na Vlhké přijde, bude zkontrolován zdravotníky. V tomto kontaktním centru totiž budou moci zůstat jen lidé bez příznaků. V případě, že se u zájemce o azyl prokáže nákaza nebo bude muset být v karanténě, přesunou ho zdravotníci do centra v Železniční ulici. Těchto kontaktních center bude celkem pět a do každé pracovníci vpustí maximálně 40 bezdomovců. 

Magistrát vaří jídlo pro bezdomovce, rozváží ho charita

Momentálně Magistrát města Brna zajišťuje pro lidi bez domova alespoň jídlo. Každý den vydá od 100 do 300 porcí. Jedna porce, tedy polévka a hlavní jídlo, vyjde přibližně na 60 korun. Město tyto náklady zaplatí z veřejné sbírky, kterou kvůli koronavirové pandemii vyhlásilo. Z krizových rezerv město pořídí také dva zatavovací stroje a misky. Částka by neměla přesáhnout 50 tisíc.

"Vzhledem k velkému množství magistrátních zaměstnanců, kteří pracují z domova nebo se starají o člena rodiny, funguje naše jídelna zhruba na polovinu své kapacity. Rozhodli jsme se proto zařízení využít a zabezpečit jídlo sociálně potřebným," uvedla v tiskové zprávě brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Město sbírá vybavení kontaktních center

Krom peněz mohou obyvatelé Brna přispívat také přebytečnými věcmi. Do kontaktních center se městu teď nejvíce hodí karimatky, spacáky nebo stany, které Brňáci nevyužijí. Sbírka těchto potřebných věcí se koná a Kolišti 19, kde má sídlo Odbor sociální péče, které je otevřeno nonstop. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Události Brno, dchb.charita.cz

Štítky charita, bezdomovci, magistrát, Vaňková, Brno, bezdomovec, kontejner, jídlo, Markéta Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Brno staví kontaktní centra pro bezdomovce, zabrání rychlému šíření koronaviru v komunitě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.