Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnští strážníci letos šestým rokem vyrazili na Akci Jehla, z ulic odstranili 250 stříkaček

Strážníci městské policie se už pošesté jako každý rok vypravili do ulic sbírat injekční stříkačky, které by mohly ohrozit obyvatele Brna. Akce Jehla má svoji tradici již od roku 2015, kdy brněnští strážníci tuto událost iniciovali společně s pražskými kolegy. Díky teplému počasí letos mohou vyrazit hned dvakrát ještě před velikonočními prázdninami.

Velmi teplé počasí sice nepřeje milovníkům zimních sportů, brněnským strážníkům ale nahrává do karet. Vydají se proto hned dvakrát do ulic a parků Brna na hromadný sběr injekčních stříkaček, které by mohly ohrožovat místní obyvatele. První takový sběr proběhl již včera, strážníci našli a odklidili z ulic 250 injekčních stříkaček.

Akce jehla, jak sběr strážníci pojmenovali, se uskuteční ještě 16. dubna při celorepublikovém odklízení aplikačních pomůcek, s tím brněnští strážníci začali již před pěti lety společně s pražskými kolegy.

Každý rok se pak tato událost uskuteční ještě před velikonočními prázdninami a současně s ní probíhá i akce Ukliďme Česko, při které dobrovolníci odstraňují z veřejných prostor i přírody odpad. Do včerejšího sběru stříkaček se zapojilo na čtyřicet strážníků. Svůj volný čas na tuto aktivitu věnuje městská policie i 4. dubna.

„Sběrem injekčních stříkaček předcházíme infekcím a poraněním zejména malých dětí, ale také třeba domácích zvířat. Hlídky odklízejí jehly z veřejných prostranství nejen při speciálních pravidelných akcích Jehla konaných v celém městě, ale i při svých každodenních pochůzkách. Kromě toho jednotlivé služebny městské policie pořádají menší cílené úklidy aplikačních pomůcek ve svých lokalitách,“ vysvětlil Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno.

Protože městská policie drogovou problematiku nemůže prošetřovat, rozhodla se alespoň po celý rok použité stříkačky sbírat a zamezit tak poranění brněnských obyvatel. Velmi úzce spolupracují také se specializovanými útvary Celní správy a Policie České republiky.

 „Průběžně je upozorňujeme na všechna zjištění v této oblasti a poskytujeme jim detailní statistiku výskytu jehel. Data přispívají k mapování tohoto vážného problému. Specialisty Celní správy strážníci v minulosti přizvali i k samotnému sběru injekčních stříkaček a provedli je problematickými oblastmi. Tím jim umožnili odebrat vzorky pro chemickou analýzu,“ vypočítal Pavel Čermák, vedoucí odboru pořádkových útvarů.

Loňský rok strážníci spojili své síly také se spolkem Archeo Moravia. Milovníci historie se se svými detektory kovů vydali na dětská hřiště, kde spolu sr strážníky odstraňovali ostré a jinak nebezpečné kovové předměty. Mimo to se strážníci zaměřili právě i na sběr střkaček a dobrovolníkům byli k ruce pro případ, že by nalezli jakýkoli nebezpečný předmět. Akce Jehla letos proběhla již pošesté, strážníci letos našli a odstranili 250 kusů.

"V Brně vloni poprvé od roku 2013 počet nalezených injekčních stříkaček mírně klesl. Strážníci jich našli a odstranili 3715, což je o 77 méně než v předchozím roce. Letos jich zatím posbírali 881." doplnil mluvčí městské policie Jakub Ghanem. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MPB

Štítky městská policie, strážníci, akce jehla, stříkačky, injekční stříkačka, obecní policie, Brno, Celní správa České republiky, Pavel Čermák, Policie České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští strážníci letos pošesté vyrazili na Akci Jehla, z ulic odstranili 250 stříkaček  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.