Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTOGALERIE: Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová navštívila Brno u příležitosti sta let od přijetí Ústavy

Uctít stoleté výročí od přijetí první Ústavy Československé republiky přijela v úterý 10. března slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Při své návštěvě se zprvu setkala se zástupci města, poté promluvila na slavnostním ceremoniálu v budově Ústavního soudu. Prezident Miloš Zeman ani premiér Andrej Babiš pozvánku nepřijali.

Slovenskou prezidentku přivítala okolo jedenácté hodiny dopoledne přes stovka lidí. Přivítání veřejností zorganizovala inciativa Společně Brno. Lidé drželi papírová srdce a transparenty „Ľúbime ťa Zuzana". Prezidentku pak oficiálně přivítala i brněnská primátorka Markéta Vaňková a další zástupci města.

Zuzana Čaputová navštívila Brno především kvůli oslavám 100 let od přijetí Ústavy ČSR. Odpoledne se tak účastnila ceremoniálu v budově Ústavního soudu. Zde za přítomnosti zástupců města, nejvyššího vedení české justice včetně ústavních soudců nebo ombudsmana Stanislava Křečka přednesla slavnostní řeč. V ní kritizovala politiky, kteří v zájmu sbírání politických bodů polarizují a straší veřejnost, zároveň vyzdvihla roli ústavních soudů jako ochránců liberální demokracie a nezávislé justice.

Čaputová ve své řeči použila i citát českého novináře Ferdinanda Peroutky. Ten v roce 1920 přirovnal nově vzniklou Ústavu  k nově založenému parku, který vznikl na prázdném místě a bylo nutné na něm zasadit stromy a čekat, jestli se kořeny uchytí. „O svůj park ústavnosti se musíme zodpovědně starat," řekla v Brně slovenská prezidentka.

Čaputová navštívila Českou republiku za dobu svého mandátu již podruhé. V prvním případě to bylo tradičně v rámci první zahraniční cesty po zvolení slovenskou prezidentkou v dubnu loňského roku.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Zuzana Čaputová, prezidentka, Brno, ústava, výročí, ústavní soud, návštěva, foto, Ústavní soud České republiky, Československo, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Markéta Vaňková, Stanislav Křeček, Ferdinand Peroutka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová navštívila Brno u příležitosti sta let od přijetí Ústavy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.