Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Kvůli zavřeným školám budou dopravnímu podniku v Brně od středy chybět desítky zaměstnanců

Brněnský dopravní podnik eviduje desítky zaměstnanců, kteří kvůli zavření škol nepřijdou od středy do práce a budou se starat o děti. Vedení se situaci snaží vyřešit a zajistit plnohodnotný provoz MHD, řekla ČTK mluvčí podniku Hana Tomaštíková. Pokud zůstane doma mnoho řidičů, je možné, že některé linky budou jezdit v delších intervalech nebo vůbec, řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Brněnská MHD denně převeze průměrně jeden milion cestujících. Dopravní podnik má zhruba 2600 zaměstnanců.

Chybět v práci budou v dalších dnech desítky řidičů i dalších zaměstnanců, kteří musí hlídat děti kvůli rozhodnutí vlády zavřít mj. základní školy. Vzhledem k tomu, že situace je zatím čerstvá, není ještě jasné, jak může úbytek zaměstnanců postihnout provoz.

Hygienická opatření v MHD

V posledních dnech podnik také intenzivněji dezinfikuje dopravní prostředky a je v kontaktu s hygienickou stanicí. „Opětovně hygieniky kontaktujeme s dotazem na nutnost konkrétních opatření v MHD," řekla Tomaštíková.


Kvůli koronaviru zavřou všechny školy v Česku. Stát zakáže také společenské akce nad sto účastníků

Koronavirus si v Česku vyžádal další mimořádná opatření. Po dnešním jednání ministerstvo zdravotnictví s okamžitou účinností zakazuje kulturní a sportovní akce nad sto osob, zavírají se od středy také všechny školy. Informaci potvrdil premiér Andrej...


Podle Vaňkové také dopravní podnik chystá sérii opatření, která představí ve středu. „Patří mezi ně například plošné otevírání dveří, které se nebudou otevírat jednotlivě tlačítky," uvedla primátorka.

Zatím se používají koncentrovanější čisticí a dezinfekční prostředky, kterými se myje vozidlo každý den. Řidiči dostávají dezinfekční gely na ruce. „Pokud nadřízené orgány vydají jakékoliv doporučení pro MHD, jsme připraveni je okamžitě zavést," uvedla mluvčí.


Kultura v Brně přežívá dál i přes bezpečnostní opatření, kina i kluby pouze omezují kapacity do sta účastníků

V souvislosti s prevencí nebezpečí vzniku a rozšíření onemocnění COVID-19 způsobené novým koronavirem zakázala Bezpečnostní rada pořádání událostí v kapacitě nad sto účastníků. Brno je však kulturní město každým coulem, mnohá kina, kluby a další...


Zrušení sportovních a kulturních akcí

Vaňková řekla, že město bude jednat také o tom, jaké by se měly uskutečnit například kulturní akce. „Je potřeba zachovat pravidlo, že pokud bude na jednom místě více než 100 lidí, akce se konat nemůže. Je to ale na zvážení každé konkrétní situace, protože riziko existuje i v případě, že je v místě třeba jen 80 lidí," uvedla Vaňková. Opatření vlády kvituje. „I když se opatření mohou zdát poměrně přísná, bylo dobře, že k nim bylo přistoupeno. Je potřeba být opatrnější, nad akcemi stále stojí zdraví," dodala primátorka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ilustrační foto, Dominik Svoboda

Štítky dpmb, koronavirus, zaměstnanci, zavřené školy, městská hromadná doprava, Dopravní podnik města Brna, Markéta Vaňková, Brno, ODS, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli zavřeným školám budou dopravnímu podniku v Brně od středy chybět desítky zaměstnanců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.