Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kvůli koronaviru zavřou všechny školy v Česku. Stát zakáže také společenské akce nad sto účastníků

Koronavirus si v Česku vyžádal další mimořádná opatření. Po dnešním jednání ministerstvo zdravotnictví s okamžitou účinností zakazuje kulturní a sportovní akce nad sto osob, zavírají se od středy také všechny školy. Informaci potvrdil premiér Andrej Babiš.

Zákaz platí pro kulturní, sportovní i náboženské události

Zákaz se týká divadelních, hudebních, filmových a dalších představení, stejně tak sportovních či náboženských akcí, a to veřejných i soukromých s účastí přesahující ve stejný čas 100 osob. Opatření bude platit do odvolání. Zákaz se nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci či soudů.

Měststké divadlo v Brně vracet peníze za lístky zatím nebude

Městské divadlo Brno ode dneška v souladu s rozhodnutím bezpečnostní rady státu ruší veškerá představení, herci ale budou nadále zkoušet novinky. Pokračuje tak například práce na muzikálu Grand Hotel, který měl mít premiéru 21. března. Až bezpečnostní rada umožní obnovit provoz, najede divadlo na připravený hrací plán. ČTK to řekla mluvčí souboru Lenka Kováříková. U zrušených představení zatím nebudou vracet peníze. Vstupenky zůstanou v platnosti a divadlo se pokusí najít náhradní termíny.

Menší kluby v programu pokračují

Kulturní kluby i menší divadla ovšem program neruší. Divadlo Husa na provázku napříkad ruší počínaje dneškem představení ve velkém sále, ale ponechá v provozu sklepní scénu s menší kapacitou. Dnes, v pátek a v sobotu se tam hraje inscenace Pravidla bincárny, řekla ČTK mluvčí Alžběta Nagyová. Malou scénu zachová i divadlo Polárka, hudební kluby snižují kapacity do sto účastníků. 

Vysoké školy v Brně ruší výuku

Prezenční výuku a také akce s předpokládanou účastí více než 100 lidí, například plesy ruší od středy Vysoké učení technické v Brně. Škola má nyní 19.000 studentů. ČTK to řekla Tereza Kadrnožková z tiskového odboru školy.

Čtrnáctidenní volno vyhlásil i rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš. Ruší se také všechny akce organizované univerzitou bez ohledu na očekávané počty osob. Provoz na kolejích, v menzách a knihovnách bude způsoben mimořádné situaci, aby se studenti nemuseli obávat nákazy. Rektor doporučil děkanům, aby tomuto opatření uzpůsobili provoz na fakultách tak, aby tam, kde je to možné, zůstali zaměstnanci v režimu homeoffice, ostatní budou chodit do práce.

V Česku se momentálně nachází 40 lidí s koronavirem

Česko má zatím 40 lidí nakažených novým typem koronaviru, oznámil dnes ráno na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Přes noc přibyly další dva případy, oba mají vazbu na severní Itálii.

Na hranicích policisté kontrolují auta

Policisté na vybraných deseti hraničních přechodech na jihu a západě země zkontrolovali za uplynulých 24 hodin 35 834 vozidel, přičemž 65 aut odstavili s podezřením na koronavirus.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČT24

Štítky koronavirus, Andrej Babiš, Adam Vojtěch, COVID-19, Česko, divadlo, představení, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Brno, Bezpečnostní rada státu, Martin Bareš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli koronaviru zavřou všechny školy v Česku. Stát zakáže také společenské akce nad sto účastníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.