Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

České korunovační klenoty na dosah. V Letohrádku Mitrovských vystavují mistrovské repliky nejcennějšího českého pokladu

Mistrovské repliky nejcennějšího českého pokladu z dílny jednoho z nejlepších zlatníků Evropy mají návštěvníci možnost poznat v Letohrádku Mitrovských na Starém Brně. Výstava představuje nejen zlatý poklad, ale i osudy všech 22 korunovaných českých panovníků.

Poklad, který by měl aspoň jednou za život vidět každý občan České republiky

Korunovační komplet, který by měl poznat alespoň jednou za život každý občan ČR, je navždy spojený s dějinami české státu. Začal se psát společně s panovníkem Karlem IV., kdy byly ke Svatováclavské koruně přidány další předměty, které dnes tvoří základ svatovítského pokladu nevyčíslitelné hodnoty. V průběhu staletí se u moci střídali panovníci, kteří měli vliv nejenom na současnou podobu našeho státu, ale také klenotů samotných.

Středověké insignie (koruna, žezlo a jablko) byly používány při korunovacích českých králů až do počátku 17. století a naposledy je s nimi vyobrazen císař Matyáš Habsburský. V průběhu třicetileté války se pak žezlo a jablko dostaly natrvalo do Vídně, kde jsou uloženy dodnes. Nové renesanční kusy žezla a jablka byly vyrobeny pro Ferdinanda I. Habsburského. Současný komplet použil jako první panovník až Ferdinand II. Svatováclavská koruna zůstala jeho oficiální součástí pro svůj historický i symbolický význam.

Svatováclavská koruna se po čtyřech stoletích setká s korunovačním mečem

Mistrovskou repliku Českých korunovačních klenotů a meče je na výstavě výjimečně možné vidět také s mistrovskou replikou středověkého žezla a jablka Karla IV. Svatováclavská koruna se tak pomyslně, po čtyřech stoletích setká na jednom místě v původní soupravě i s korunovačním mečem.

Osudy 22 vladařů napříč pěti staletími jsou návštěvníkům prezentovány formou informačních panelů, vyobrazení a exponátů co nejvěrněji ilustrujících období jejich vlády. K nejzajímavějším patří ukázka Řádu zlatého rouna a Longinova kopí, kopie slavnostních šatů Marie Terezie a korunovačního pláště Ferdinanda II., oficiální replika Pražského Jezulátka, příklady husitských zbraní, faksimile středověkých listin, makety habsburských pečetí a další. 

Z dílny legendy

Autorem znamenitých replik korunovačních klenotů je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků, legenda mezi šperkaři – Jiří Urban, který realizoval šperky např. pro anglickou královnu Alžbětu II., kříž pro papeže Jana Pavla II., repliku císařské koruny Svaté říše římské a nedávno také repliky cášské a lombardské koruny. Detaily postupů výroby zachycuje doprovodné video. 


Pro dětské návštěvníky jsou připraveny interaktivní prvky, pro školní skupiny potom výukový program. Výstava v Letohrádku Mitrovských na Starém Brně je přístupná denně kromě pondělí, od 10 do 16.30 hodin.

Vstupné: 150 Kč / 120 Kč / 90 Kč / 80 Kč / 40 Kč

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Letohrádek Mitrovských

Štítky korunovační klenoty, české království, Letohrádek Mitrovských, Staré Brno, jablko, Evropa, Karel IV. Lucemburský, Česko, Matyáš Habsburský, třicetiletá válka, Alžběta II., Jan Pavel II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České korunovační klenoty na dosah. V Letohrádku Mitrovských vystavují mistrovské repliky nejcennějšího českého pokladu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.