Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brněnská firma začne dodávat masky zabíjející koronavirus už na konci března

Společnost Respilon z Brna by měla mít do konce března k dispozici masky s nanovláknem a oxidem mědi schopné zachytit koronavirus a zahubit ho. Nechá je vyrábět v Izraeli ve spolupráci s izraelskými partnery, pak je začne nabízet na českém trhu. Uvedla to spolumajitelka firmy Jana Zimová. Firma chce začít vyrábět masky v první půli roku i v Brně. Podle Zimové firma ví o zákazu ministerstva vyvážet respirátory třídy FFP3 a je připravená zásobit český trh.

Firma bude zásodovat českou zdravotnickou infrastrukturu

Ministerstvo ode dneška zakázalo vývoz respirátorů třídy FFP3 mimo Česko a jejich prodej všem mimo zdravotnická a sociální zařízení, orgány veřejného zdraví, složky integrovaného záchranného systému a další orgány státní správy. „O kroku ministerstva víme, v úterý jsme s ministerstvem jednali a domlouváme se na určitém počtu zboží pro Českou republiku," uvedla Zimová.

Stovky tisíc kusů už na konci března

Podle ní by měly být nově vyrobené masky na trhu do konce března. „Budeme jich mít v řádu statisíců kusů. Jsme připravení zásobit jak partnery, tak klienty v České republice. O žádné výjimce pro zahraničí nejednáme," uvedla Zimová.

Výroba v Izraeli a Brně

Respilon vyvíjí nanotechnologie, jež dřív dodávala do čínských firem na výrobu ústenek a respirátorů. Poté, co se v Číně objevil koronavirus, se ale nemohla dostat ke svým zásobám v Číně, a proto se rozhodla vyrábět masky ve spolupráci s izraelskými partnery a také hodlá otevřít výrobu v Brně.

S Respilonem spolupracuje i přerovská Ardon Safety, jeden z předních tuzemských dodavatelů ochranných pomůcek. Ardon Safety kvůli enormní poptávce už vyprodala veškeré své zásoby respirátorů třídy FFP3. „Už je nemáme," uvedl Martin Netopil z firmy. Společnost respirátory dovážela hlavně z Číny, která kvůli epidemii koronaviru zakázala jich vývoz. Vedení Ardon Safety se proto kromě spolupráce s Respilonem snaží domluvit výrobu těchto ochranných pomůcek v Indii.

Roušky zachytí a zabijí škodlivé látky

Zástupci firmy Respilon už v minulosti uváděli, že zatímco obyčejné roušky chrání okolí před tím, kdo je nosí, ústenky s nanovlákny jsou naopak schopné zachytit škodlivé látky a ochránit nositele roušky.

Koronavirus se šíří od loňského prosince z Číny. Na světě je skoro 90.000 nakažených, asi 3000 lidí zemřelo. Případy onemocnění se už objevily v desítkách zemí. V Evropě je nejvíce zasažená Itálie se stovkami nakažených a desítkami obětí. V České republice je zatím pět potvrzených případů, testováno bylo přes 300 lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Respiron

Štítky koronavirus, Brno, respilon, roušky, masky, výroba, Izrael, maska, COVID-19, respirátor, Česko, Čína, ARDON SAFETY, pandemie covidu-19, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská firma začne dodávat masky zabíjející koronavirus už na konci března  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.