Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno chce zachovat lipovou alej na Vodově ulici, přizpůsobí jí rekonstrukci potrubí a silnice

Lipové aleji na Vodově ulici nebezpečí nehrozí. Plánovaná rekonstrukce kanalizace a vodovodu by stromořadí neměla nijak ohrozit. O stromy bude při opravách speciálně pečováno. Projekt město vyjde na 80 milionů, do péče o stromy se zapojí i místní.

Město chce alej zachovat

Rozsáhlé rekonstrukce po Brně se budou týkat i ulice Vodova v Králově poli, tady se obyvatelé dočkají nových kanalizací a vodovodů. Podle některých zdrojů mělo dojít k vykácení zdejší lipové aleje, která je nejdelší svého druhu v Brně. Rada města však spekulace o tomto zásahu do místní zeleně vyvrátila. 

Zastaralé potrubí kanalizace i vodovodu, které se v ulici nachází už od 20. let minulého století, vymění město zároveň s chodníky, opravu čeká i silnice. Rekonstrukce vyjde na 80 milionů. 

„Nyní hledáme projektanta celé akce, který navrhne takové řešení, které bude respektovat požadavek na zachování místní lipové aleje. Je to vůbec poprvé, co podobné opatření přijímáme ještě před vybráním projektanta.“ uvedl 1. náměstek primátorky města Brna Petr Hladík. 

„Tato lipová alej je ale perspektivní, vitální a v tomto rozsahu tvoří unikátní uliční prostor s klenbami stromů. Podobnou zdravou a vzrostlou alej v Brně nenajdeme. Alej má nesporný historický, estetický a ekologický význam. Dobrý stav stromů potvrdil dendrologický průzkum, který si nechaly zpracovat Brněnské vodárny a kanalizace,“ popsal Hladík.

O stromy se bude v době rekonstrukce speciálně pečovat

V ulici se bude opravovat vodovodní a kanalizační síť v celkové délce převyšující 2000 metrů. Alej je dlouhá zhruba 1000 metrů, což z ní dělá nejdelší lipovou alej v Brně.

Příprava celé akce je doslova unikátní. Poprvé se kromě oprav potrubí klade důraz na ochranu zeleně, město chce stávající stromy zachovat. Založilo proto pracovní skupinu, do které zahrnula i místní obyvatele. 

Stromy budou ochráněné díky použití speciálních vaků, do kterých se zabalí kořenový systém stromu. Tyto vaky budou držet zeminu a budou se pravidelně zavlažovat, aby nedošlo k proschnutí kořenového systému stromu.

„Vytvořili jsme pracovní skupinu s místními lidmi, kteří se od začátku o rekonstrukci zajímali. Ve skupině jsou dále zástupci Veřejné zeleně, Brněnských vodáren a kanalizací, investičního odboru a Nadace Partnerství. Kromě toho, že se skupině podařilo prosadit nutnost zachování stávajících stromů, bude se nadále vyjadřovat i k projektu,“ dodal Hladík.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Google Maps

Štítky Vodova, alej, lípy, kanalizace, potrubí, rekonstrukce, Brno, strom, Petr Hladík, Brněnské vodárny a kanalizace, a.s., Nadace Partnerství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno chce zachovat lipovou alej na Vodově ulici, přizpůsobí jí rekonstrukci potrubí a silnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.