Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Suchá zima s minimem sněhu ovlivní úrodu na jižní Moravě

Nezvykle teplá a suchá zima bez sněhu není pro přírodu dobrá, shodují se odborníci. Kromě běžné vegetace může sucho zasáhnout i zemědělskou úrodu. Vinaři jsou však optimističtí, spoléhají na srážky z podzimu.

Meteorologové zaznamenali minimum dnů se sněhovou pokrývkou

Od 1. prosince na stanici Brně-Tuřany meteorologové zaznamenali pouze tři dny se sněhovou pokrývkou. „Počet dní se sněhovou pokrývkou sice v posledních letech klesá , ale ještě v roce 2017 bylo v Brně-Tuřanech přes 50 dní se sněhem,” říká meteoroložka Českého hydrometeorologického ústavu Gražyna Knozová. Sněhová pokrývka, která roztává v jarním období, je přitom důležitým zdrojem vody pro rostliny a její nepřítomnost je pro přírodu nepříznivá. 

Zemědělci se obávají špatné úrody

Kvůli malému množství sněhu se zemědělci obávají nedostatku vody a tím pádem i horší úrody. „Těžko se to odhaduje, ale v zemi určitě vidíme nízkou vláhu. Voda se nedoplňuje a existuje velké riziko, že na to rostliny zareagují nízkým výnosem. Samozřejmě jistě to uvidíme až před sklizní, pokud bude ale suché jaro jako loni, bude úroda určitě ovlivněna,” říká mluvčí Svazu zemědělců Vladimír Pícha.

Vínu by sucho uškodit nemělo

Pro víno zase není ideální absence mrazu. Spíš než nedostatek srážek však vinaře trápí přítomnost škůdců. „Současné sucho nás až tak netrápí, protože v minulém roce jsme měli hlavně na podzim poměrně dobré srážky. Dobrý stav evidujeme i proto, že vinná réva koření spíše hluboce, takže i přes suchou zimu jsou podmínky pro nástup vegetace hodně dobré. Úrodě škodí spíš přítomnost škůdců, například v loňském roce zmiňovaný hraboš, který se na vinicích objevuje i letos,” hodnotí situaci viceprezident Svazu vinařů Josef Svoboda. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky sucho, počasí, zima, zemědělství, víno, Jihomoravský kraj, Český hydrometeorologický ústav, Josef Svoboda, Svaz vinařů České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Suchá zima s minimem sněhu ovlivní úrodu na jižní Moravě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.