Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Fakultní nemocnice Brno stále drží rekord v počtu narozených dětí v České republice

I v loňském roce se nejvíce dětí v České republice narodilo v porodnicích Fakultní nemocnice Brno. Na svět tady loni přišlo celkem 6 372 miminek. Už řadu let se počet narozených ve FN Brno pohybuje kolem šesti tisíc, což každoročně tvoří zhruba polovinu všech novorozenců Jihomoravského kraje.

V porodnicích Fakultní nemocnice Brno přišlo na svět i v roce 2019 nejvíce dětí ze všech perinatologických center České republiky. FN Brno tak stále drží celorepublikový rekord v počtu narozených, který se už řadu let pohybuje kolem šesti tisíc. V loňském roce se narodilo celkem 6 372 dětí, což je o 22 dětí méně než v roce 2018. Samotných porodů však meziročně o 3 přibylo, důvodem je neustále klesající počet vícečetných těhotenství, tedy porodů dvojčat a trojčat.

Stále méně dvojčat, trojčat i císařských řezů

S vícečetnými těhotenstvími je spojena celá řada rizik, hlavně riziko předčasného porodu. V roce 2019 bylo ve FN Brno porozeno 123 dvojčetných a 1 trojčetné těhotenství. Klesající trend jejich počtu hodnotí lékaři z FN Brno kladně. „Jakékoliv snížení počtu vícečetných těhotenství znamená výrazné ulehčení zdravotní péče a vede k redukci rizik s nimi spojených,“ vysvětlil vedoucí Perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky FN Brno Petr Janků.

Úbytek zaznamenali porodníci FN Brno také v počtu císařských řezů, které tvoří zhruba 20 procent z celkového počtu porodů. Stejný snižující se trend lze pozorovat i v celostátních výsledcích, kde se průměr pohybuje kolem 28 procent.

Naopak ke zvýšení došlo v počtu porodů vedených pouze porodními asistentkami, kdy je lékař připraven v případě potřeby poskytnout pomoc. Tvoří v současné chvíli 20 procent z celkového počtu porodů.

Klinika na dvou pracovištích je komplikace

FN Brno plánuje množství porodů vedených porodními asistentkami stále navyšovat, komplikací je však rozdělení kliniky do dvou pracovišť. Porodnice na Obilním trhu se specializuje na péči o předčasné porody a další závažné těhotenské případy, které vyžadují intenzivní péči o ohrožené novorozence. Pracoviště v Bohunicích je zaměřeno spíše na patologie, které vyžadují úzkou spolupráci s dalšími odděleními nemocnice.

FN Brno už delší dobu čeká na zahájení prací na nové budově Gynekologicko-porodnické kliniky. Její výstavba by měla vést ke sjednocení pracovišť a celkovému zefektivnění činnosti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky děti, porod, nemocnice, FN Brno, rekord, narození, miminko, matka, rodina, Fakultní nemocnice Brno, Česko, těhotenství, Jihomoravský kraj, klinika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice Brno stále drží rekord v počtu narozených dětí v České republice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.