Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Ministerstvo umožní znova aplikovat jed proti hrabošům na povrch půdy. Ten ale zabíjí dravce, polní ptáky i drobná zvířata

Česká pole budou po mírné zimě nejspíš opět drancovat hraboši. Ministerstvo zemědělství se proto rozhodlo v nejzamořenějších oblastech znova povolit hubení těchto hlodavců jedem. To ale ohrožuje také ostatní obyvatele polí. Ohrožení jsou nejen dravci, kteří se hraboši živí, ale také polní ptactvo nebo zajíci. Desítky jich zahynulo loni v srpnu, kdy byl jed Stutox takto aplikován. Mezi uhynulými zvířaty byli také čápi.

Zemědělci se bojí o úrodu, ornitologové o dravce

Ministerstvo zemědělství dnes informovalo, že na pozemcích, kde bude přemnožení hrabošů vyšší než pátý stupeň ohrožení, budou moci inspektoři Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského nařídit povrchovou aplikaci jedu. To je ale krom hrabošů nebezpečné také pro poštolky, káňata a další dravce, kteří se na pole i přes zimní měsíce vydávají za potravou, a loví především hraboše. 

„Rozsypání jedu způsobí úhyny dravců, sov, lasiček, tedy našich spojenců v boji s hraboši. Zatímco hraboši se zvládnou namnožit rychle, dravcům to bude trvat léta. Trávení je rychlé a jednoduché a řešením, které jen konzervuje nedobrý způsob hospodaření,“ komentuje ministrovo rozhodnutí ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Loňské hubení hrabošů jedem zabilo i zajíce, bažanty a čápy

Jed Stutox II, který byl minulý rok v srpnu na přemnožené hraboše použit, takto za pouhý týden napáchal obrovské škody. Jedem se na jižní Moravě otrávily také desítky zajíců a bažantů a oběťmi se stali také dva čápi. 

Podle zemědělského specialisty České společnosti ornitologické Václava Zámečníka hrabošovi nahrává intenzivní způsob zemědělství s velkými lány. „S hrabošem si lépe poradí pestrá krajina s křovinami a remízky, kde žije víc predátorů, kteří se na hraboše specializují. Krátkodobým řešením je možné podpořit přítomnost ptačích predátorů hrabošů například umísťováním berliček, ze kterých mají lepší rozhled. Dlouhodobým a vhodnějším řešením je vytvoření pestré krajiny namísto současných monokultur,“ říká Zámečník.

Hraboše se dá zbavit i bez jedu

Zemědělci, kteří o svá pole pečují ekologicky, se k výzvě ornitologů přidávají. Zvýšený výskyt hrabošů sice zaznamenali, žádné zásadní škody na úrodě ale nemají. 

Pravidelně ořeme na všech plochách a tam, kde je riziko přemnožení hrabošů, dáváme berličky pro káně a poštolky. Zároveň pěstujeme meziplodiny. Hlodavci pak mají z čeho vybírat a neškodí tolik na hlavních plodinách,“ říká zakladatel společnosti PROBIO Martin Hutař.

Ornitologové prosí veřejnost o pomoc

Česká společnost ornitologická vypsala kvůli znečišťování prostředí jedy petici, kterou podepsalo přes 56 tisíc lidí. Prosí také veřejnost, aby se na sledování změn v přírodě podílela. Do databáze birds.cz mohou lidé sami vkládat záznamy o nalezených ptácích i možných otravách zvířat. 

Pokud zjistíte, že na poli leží granule jedu nebo tam jsou uhynulí živočichové, pošlete informaci na Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) podatelna@ukzuz.cz a v kopii na ČSO cso@birdlife.cz.“ uvádí organizace na svých webových stránkách

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com, ČSOP Bartošovice, ČSO

Štítky hraboši, káně, jed, dravci, nebezpečí, přemnožení, ornitologové, ministerstvo zemědělství, hraboš, ptáci, zajíc, Ministerstvo zemědělství České republiky, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Zdeněk Vermouzek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo znova umožní aplikovat proti hrabošům jed na povrch půdy. Ten ale zabíjí dravce, polní ptáky i drobná zvířata  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.