Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Konec posedávání na zemi s pivem na Jakubáku? Město chce regulovat hluk

Prostor za kostelem na Jakubském náměstí čekají změny. Kvůli častým stížnostem obyvatel blízkého okolí se město rozhodlo regulovat hluk. Provozovatelé restaurací v místě rozšíří zahrádky za kostel, lidé už tak nebudou moci sedět na zemi a pít alkohol volně na ulici.

Jakubské náměstí už možná nebude hostit návštěvníky restauračních zařízení mimo restaurační zahrádky. Po stížnostech některých obyvatel blízkého okolí se město rozhodlo hluk regulovat. 

„Reagovali jsme na stížnosti a podněty občanů, kteří na náměstí a v jeho bezprostředním okolí bydlí a kteří mají problémy s hlukem zejména v letních měsících. Na jednání jsme nejprve pozvali zástupce spolku Jakubák, který zastřešuje část provozovatelů restauračních zahrádek v lokalitě, následně také vedení Policie ČR, Městské policie Brno a pana starostu a tajemníka městské části Brno-střed,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková. 

Konec zábavy na zahrádkách bude o půlnoci

Podle Vaňkové bude nutné rozšířit zahrádky u kostela tak, aby „to odpovídalo reálnému využití prostoru." Změna čeká také kulturní akce. Loni se provozní restaurací v místě dohodli a vytvořili spolek Jakubák, který následně ohlásil tři měsíce trvající kulturní festival Léto v centru. Tomu je nyní konec.

„Dohodli na jasném režimu doprovodného kulturního programu a na jeho formálně vhodném způsobu ohlášení. Oznamovat se tedy budou konkrétní akce – zatím to vypadá, že se budou konat v úterý a v pátek s tím, že kromě toho se zde bude svými aktivitami prezentovat Divadlo Bolka Polívky," dodala Vaňková. 

Nově budou mít zároveň všechny zahrádky mít povinnost končit o půnoci. Na dodržování tohoto pravidla apelovala především městská policie.“ doplnila primátorka.

Oboustranná tolerance je na místě

Podle slov primátorky je Jakubské náměstí unikátní prostor a atmosféru ze dřívějška by ráda zachovala. Město proto nechce rušit zahrádky ani kulturní program, je ale nutné na podněty občanů reagovat a respektovat noční klid. 

„Každopádně vždy bude nutná nějaká míra oboustranné tolerance, protože noční režim v centru města je trochu jiný než v odlehlé lokalitě za Brnem,“ shrnula svůj postoj primátorka Markéta Vaňková.

Příští schůzka bude svolána přibližně za měsíc. Kromě Jakubského náměstí by se měl řešit prostor před hlavním nádražím a související území, tedy oblast ulic Křenová, Dornych, Mlýnská, Čechyňská, Masná a Šujanovo náměstí.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Olša

Štítky Jakubské náměstí, noční klid, zahrádky, sezení, hluk, kostel, restaurace, Markéta Vaňková, Brno, Policie České republiky, Bolek Polívka, Brno-střed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec posedávání na zemi s pivem na Jakubáku? Město chce regulovat hluk  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.