Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V Brně vznikla výzva směřující proti náboženské nenávisti

Více než dvacítka zastupitelů Brna a jeho městských částí se podepsala pod výzvu, která směřuje proti nábožensky motivované nenávisti. Výzvu inicioval spolek Otevřené Brno kvůli tomu, že někdo začátkem ledna posprejoval brněnskou mešitu nápisem "Nešiřte islám v ČR! Jinak vás zabijeme". O iniciativě informovali zástupci spolku Otevřené Brno. Policie podle mluvčího Bohumila Maláška zatím sprejera nenašla.

Zastrašování je u nás nepřístupné

Výzva uvádí, že zastrašování jakékoliv skupiny obyvatel je nepřípustné a je nutné se mu od začátku postavit. Podepsaní zastupitelé projevy nenávisti odsuzují a vyjadřují solidaritu s brněnskou muslimskou komunitou a každou další skupinou lidí, která by se měla stát cílem agrese.

„Rozhodli jsme se připravit prohlášení, které je otevřené k podpisu všem zastupitelkám a zastupitelům bez ohledu na politickou příslušnost. Musíme se umět jeden za druhého postavit, i když to při dnešní náladě ve společnosti není populární. Když se neozveme na obranu souseda, příště může být na řadě kdokoliv z nás," uvedl zástupce Otevřeného Brna a zastupitel Líšně Dalibor Levíček (SZ).

Desítky podpisů napříč stranami

Zájemci se mohou k výzvě připojit na webu. Podepsali ji například starostové Černovic Ladislav Kotík (TOP 09) nebo Jundrova Ivana Fajnorová (SZ), ale také zastupitelé Brna-středu Martin Reiner (Žít Brno), David Oplatek a Michal Závodský (SZ) a další zastupitelé z Brna-středu, Líšně, Jundrova, Králova Pole, Bystrce nebo dalších městských částí. Spolek Otevřené Brno vznikl loni, založili jej politici ze Strany zelených, Žít Brno a Idealistů. Jeho cílem je aktivizovat obyvatele města a nastolit nová témata ke zkvalitnění života.


Nešiřte islám v ČR, jinak vás zabijeme, napsal dnes neznámý pachatel na brněnskou mešitu

Na facebookové stránce Událostí Brno se dnes ráno objevilo video na kterém je brněnská mešita posprejovaná útočným nápisem "Nešiřte islám v ČR! Jinak vás zabijeme." Pachatel je zatím neznámý.


Posprejování mešity ve Vídeňské ulici policisté vyšetřují od 3. ledna. Podle Maláška policie po pachateli stále pátrá. Mešita je jediná v Brně a vznikla v roce 1998, muslimové se tam pravidelně scházejí k modlitbám. Už několikrát se stala terčem útoků. Útoky se objevovaly zejména po roce 2015, kdy vrcholila migrační krize a do Evropy proudily statisíce uprchlíků. Nynější případ se stal v době zvýšeného mezinárodního napětí po americkém útoku a zabití íránského generála Kásema Solejmáního.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Otevřené Brno

Štítky náboženský nenávist, Brno, Otevřené Brno, Strana zelených, Česko, Žít Brno, Kásim Sulejmání, Líšeň, Martin Reiner, Ivana Fajnorová, Ladislav Kotík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně vznikla výzva směřující proti náboženské nenávisti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.