Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nová porodnice FN Brno by se měla začít stavět příští rok, potvrdil to i Andrej Babiš

Vláda v únoru zaregistruje projekt na vybudování nové budovy porodnice ve Fakultní nemocnici Brno. Novinářům to dnes v Brně při návštěvě fakultních nemocnic řekl premiér Andrej Babiš.

Stavba vyjde na necelé dvě miliardy korun

 Stavba by měla stát 1,9 miliardy korun. Nemocnice je s 6000 porody ročně největší porodnicí v zemi, funguje ale na dvou místech vzdálených několik kilometrů. Jedno už je zcela nevyhovující. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha by stavba mohla začít v příštím roce.

Registrace projektu proběhne v únoru

Babiš se dnes setkal s ředitelem nemocnice Jaroslavem Štěrbou i zaměstnanci "Jeden ze zaměstnanců říkal, že už viděl tolik ministrů, kteří slibovali novou porodnici, že už tomu nevěří. Ubezpečili jsme ho, že registrace projektu se uskuteční na vládě v únoru. Je tam jasný plán," uvedl Babiš.

Podle Vojtěcha je nová porodnice prioritou. "Materiál dáme 3. února na vládu, která tu investici schválí finálně. V únoru pak proběhne registrace s tím, že se následně vypracuje projekt a vysoutěží se stavební firma. Pokud vše půjde dobře a nezasáhne třeba antimonopolní úřad, tak by se v roce 2021 mělo kopnout do země, stavba by měla být zahájena," uvedl Vojtěch.

Třicet procent zafinancuje nemocnice, zbytek stát

Zhruba 30 procent by měla financovat nemocnice, zbytek stát. "Porodnice bude taková, aby zvládla to, co děláme dnes. Je to 6000 porodů za rok, což je největší porodnice široko daleko. Musí tam být ale i kvalitní perinatologická a gynekologická péče, takže nejen porodnice, ale také pavilon pro matku s dítětem," uvedl Štěrba.

O novou porodnici se zasazoval už bývalý ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus, který nemocnici vedl 12 let. Koncem loňského roku rezignoval a bude letos v brněnském obvodu kandidovat do Senátu za ODS. Onkolog Štěrba je ředitelem od ledna. Některé ženy rodí v bohunickém areálu a některé na Obilním trhu, vzdáleném asi sedm kilometrů. Vedení nemocnice už dlouho upozorňuje na to, že budova na Obilním trhu nevyhovuje. Sjednocení pracovišť do nové budovy v Bohunicích by podle dřívějších vyjádření mohla přinést úspory až desítky milionů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Brno

Štítky porodnice, FN Brno, nemocnice, Babiš, premiér, návštěva, Andrej Babiš, Fakultní nemocnice Brno, projekt, Adam Vojtěch, Jaroslav Štěrba, Brno, Roman Kraus, ODS, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová porodnice FN Brno by se měla začít stavět příští rok, potvrdil to i Andrej Babiš  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.