Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Hypotéka versus pronájem bytu. Co je v Brně výhodnější?

PR článek

Splácet hypotéku na byt v Brně je při současných úrokových sazbách výhodnější než bydlení v nájmu. Přečtěte si, ve kterých brněnských lokalitách jsou nemovitosti nejdražší a jaké základní podmínky musí splnit zájemci o hypotéku.

V posledních letech vzrostly ceny nových i starších bytů v Brně o několik desítek procent. Za šedesátimetrový byt ve výborném technickém stavu dnes požadují prodávající okolo čtyř milionů korun. Menším dvoupokojovým bytům dávají nejčastěji přednost mladí lidé, kteří si pořizují své první vlastní bydlení. O větší tří a čtyřpokojové byty mají zájem především rodiny s dětmi. Většina zájemců o vlastní bydlení v Brně financuje nákup bytu pomocí hypotéky a vlastních úspor.

TIP: Přemýšlíte o hypotéce na byt v Brně? Hypoteční kalkulačka vám ukáže, jak vysoká bude vaše měsíční splátka hypotéky.

Hypotéka na byt v Brně se vyplatí

V Brně si můžete pořídit jak byt ve starším domě, tak i novostavbě. Mnohem širší je nabídka starších bytů, jejichž kupní ceny jsou oproti novostavbám obvykle nižší. Ceny bytů se liší i podle zvolené lokality. Nejdražší jsou nemovitosti v centru města. S vyšší cenou bytu je potřeba počítat také v oblíbených městských částech jako je například Královo Pole, Žabovřesky, Řečkovice, Lesná a Černá Pole.

Mezi nejžádanější patří dvoupokojové byty o rozloze do 60 metrů čtverečních. V současné době za takový byt zaplatíte po započítání provize realitní kanceláře a daně z nabytí nemovitosti přibližně 4,3 milionu korun. Měsíční pronájem srovnatelného bytu vychází bez poplatků za služby na 15 500 korun. Při současných úrokových sazbách hypoték dává řada lidí přednost pořízení vlastního bytu před pronájmem. V našem modelovém příkladě ušetříte oproti pronájmu téměř 1 500 korun měsíčně.

Měsíční nájemnéMěsíční splátky hypotéky
Byt 2+kk (60 m2)15 500 Kč14 097 Kč

TIP: Pokud nejste spokojeni s úrokovou sazbou hypotéky u vaší stávající banky, můžete se rozhodnout pro její refinancování. Ročně můžete ušetřit výraznou částku!Poznámka: *Hypotéka ve výši 3 400 000 Kč, vlastní úspory 900 000 Kč, úroková sazba 2,3 %, doba splatnosti hypotéky 27 let.

Základní podmínky pro získání hypotéky

Pro získání hypotéky je potřeba splnit podmínky banky. V první řadě banky sledují dosavadní platební historii žadatele o hypotéku. Pokud splácíte všechny své úvěry, účty za energie, telefon a další služby řádně a včas, se získáním hypotéky nebudete mít problém. Hypotéku naopak nezískají ti žadatelé, kteří mají nesplacené dluhy nebo jsou dokonce v exekuci.

Dále musí každý poskytovatel hypotečního úvěru dopředu ověřit, zda bude žadatel schopen hypotéku řádně a včas splácet. K vyhodnocení slouží dva ukazatele označované zkratkami DTI a DSTI. Podle prvního ukazatele DTI nesmí být celkové zadlužení žadatele o hypotéku vyšší než devítinásobek jeho čistého ročního příjmu. Pokud jsi tedy za rok vyděláte například 600 tisíc korun čistého, může vám banka poskytnout hypotéku až do výše 5,4 milionu korun. Ukazatel DSTI poměřuje celkovou výší měsíčních splátek všech úvěrů včetně požadované hypotéky s čistým měsíčním příjmem zájemce o hypotéku. Podle doporučení ČNB nesmí být tento ukazatel vyšší než 45 %. Například při čistém měsíčním příjmu 50 tisíc korun mohou činit splátky hypotéky a dalších úvěrů maximálně 22 500 korun. Měsíční splátku hypotéky si můžete spočítat online pomocí hypoteční kalkulačky na stránkách hyponamiru.cz.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky hypoteční úvěr, Brno, nemovitost, bydlení, Česká národní banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hypotéka versus pronájem bytu. Co je v Brně výhodnější?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.