Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Návštěva úřadu kvůli parkovacímu oprávnění je minulostí. Nově to Brňané vyřídí na portálu Brno iD

Brňané mají možnost vyřídit si parkovací oprávnění rezidentů přes městský portál Brno iD. Stačí tam mít účet. Lidé nemusí chodit na úřad. Na portálu je zatím asi 130.000 účtů, z nichž kolem 80.000 je ověřených.

Parkovací oprávnění můžou Brňané opatřit přes portál i pro své návštěvníky

Novinku umožnilo propojení portálu Brno iD s osobními stránkami uživatele, které jsou potřeba pro parkovací oprávnění. Uživatelé museli kvůli zřízení osobních stránek dosud chodit na úřad. "Obracelo se na nás značné množství Brňanů, kteří měli zájem o propojení osobních stránek uživatele s Brno iD. Rozhodli jsme se jim vyjít vstříc a přidat tuto službu do jednoho městského účtu," uvedla primátorka Markéta Vaňková.

Díky propojení cesta na úřad odpadne, přes ověřený účet na Brno iD si lidé rychle zřídí osobní stránku, k získání parkovacího oprávnění jen musí naskenovat technický průkaz vozidla. "Přes tento účet mohou ale lidé získat i parkovací oprávnění pro návštěvníky. Hodí se jim to v případě, že vlastní auto nemají. Umožní ale zaparkovat řemeslníkům nebo třeba rodině," uvedl radní pro dopravu Petr Kratochvíl.

Jeden portál, spoustu možností

Podle Vaňkové si lidé na Brno iD vyřídí na jednom místě nejen parkovací oprávnění, ale i současné služby jako úhradu poplatku za odpad nebo nákup jízdenky na městskou hromadnou dopravu i vstup na některá brněnská sportoviště. "Lidé z jediného účtu mohou vyřídit celou řadu věcí, kvůli kterým museli dřív jít osobě na úřad a stát frontu u přepážky. Snažíme se zjednodušit přístup k městským službám a zkrátit čas, který lidé musí věnovat při vyřizování administrativních záležitostí," řekl Koláčný.

Podle něj chce město doplnit na portál Brno iD i možnost získání vstupného na další sportoviště nebo nákup vstupenek do kulturních organizací, jako jsou například divadla. Časem by město rádo přidalo i vyřizování občanských a řidičských průkazů, vše se ale teprve řeší.

Brno iD vyhrálo celostátní soutěž v kategorii elektronická služba

Brno založilo elektronický účet před dvěma lety. Loni přes něj lidé poslali například za odpad kolem 50 milionů korun. Portál Brno zvítězil v minulém roce v celostátní soutěži Zlatý erb v kategorii Smart City a elektronická služba.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tomáš Hrivňák

Štítky parkovací oprávnění, rezidentní parkování, Brno, Markéta Vaňková, Petr Kratochvíl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěva úřadu kvůli parkovacímu oprávnění je minulostí. Nově to Brňané vyřídí na portálu Brno iD  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.