Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Léčba pomocí IVF. Na kolik vyjde rodiče asistovaná reprodukce a přispívá na to pojišťovna?

PR článek

Říká se, že tam kde je láska, je také zdraví a úspěch. Co ale dělat, pokud láska nestačí, zdraví pokulhává a naděje na úspěch v podobě vlastního dítěte je v nedohlednu? Obraťte se na odborníky. Připravili jsme pro vás odpovědi na nejčastější otázky týkající se zahájení léčby neplodnosti a také na kolik vás vaše cesta za miminkem přijde.  

Kdy máme navštívit kliniku?

Lékařka a ředitelka reprodukční kliniky Repromeda Kateřina Veselá tvrdí, že páry nejčastěji litují toho, že nezačaly svoje problémy s početím řešit dříve. „Pokud se páru při pravidelném pohlavním styku po dobu 12 měsíců nedaří otěhotnět, je vhodné přijít se poradit a absolvovat vyšetření. V případě ženy starší 33 let, provádíme komplexní vyšetření již po půl roce snažení. Někdy může pomoci změna jídelníčku, bylinky, akupunktura, malý lékařský zákrok či léky, jindy je potřeba vyřešit vaši situaci pomocí umělého oplodnění. Důležité je však přijít včas,“ vysvětluje lékařka.

Repromeda je klinika reprodukční medicíny a preimplantační genetické diagnostiky sídlící v Brně a Ostravě. Patří mezi naprostou špičku v oboru v ČR. Od založení pomohla k narození více jak 5000 zdravých dětí. Cílem kliniky je, aby asistovaná reprodukce úspěšně pomáhala stále více párům. Klinika si zakládá na vysoké odbornosti a dbá na diskrétnost, lidskost, vstřícnost.

První setkání. Co nás čeká?

 „Abychom zjistili, co vás trápí a proč vám „to nejde“, je důležité objednat se na vstupní konzultaci. Bez této konzultace bychom nezjistili vaši rodinnou a osobní anamnézu a nemohli stanovit vhodný postup vaší léčby. Pokud přijdete s žádankou od svého gynekologa, je pro vás konzultace zdarma, “ objasňuje Kateřina Veselá. Na této konzultaci budete mimo jiné informováni i o cenách, včetně možných úhrad ze zdravotního pojištění. 

IVF je prý jen pro bohaté. Kolik budeme platit? 

Každý pár má nárok na spoluúčast ze zdravotní pojišťovny u 4 IVF cyklů, a to za předpokladu, že bylo při prvních třech pokusech použito k transferu pouze jedno embryo. Žena zároveň nesmí být starší 39 let. Řada doplňkových metod a lepší stimulační preparáty však nejsou zdravotní pojišťovnou hrazeny, a tak je nutné počítat s doplatky, které se pohybují v řádech desetitisíců. 

Ženy nad 39 let (max. však do 49 let) mohou IVF rovněž podstoupit, ale veškeré náklady si hradí samy. Částka za podstoupený IVF cyklus se u samoplátců pohybuje většinou až v řádech statisíců. Finální výše záleží na zvolených metodách. 

Budu brát nějaké hormony?

 „Aby došlo k dozrání vyššího počtu vajíček než v přirozeném cyklu, provádíme tzv. hormonální stimulaci. V přirozeném a bezproblémovém cyklu totiž uzraje každý měsíc v jednom vaječníku jen jedno vajíčko. Ke stimulaci jsou zapotřebí léky, nejčastěji využíváme ty na bázi hormonů gonadotropinů, “ doplňuje lékařka.


I dva naprosto zdraví lidé mohou zplodit dítě s vážnou nemocí, říká lékařka

Před dvaceti lety, kdy se lékařka Kateřina Veselá rozhodla se svým manželem Janem Veselým založit kliniku pro léčbu neplodnosti, byl obor reprodukční medicíny ještě „v plenkách“. Umělé oplodnění se provádělo klasickou metodou kultivace – spermie...


Jaké metody máme žádat? Nejdražší znamená nejlepší?

Nic není v životě zadarmo a bohužel ani vaše léčba neplodnosti nebude.  „Dříve se k oplodnění vajíčka spermií používala tzv. konvenční kultivace, při které se umístila vajíčka a spermie do "zkumavky" a čekalo se, zda dojde k samovolnému oplození. Dnešní asistovaná reprodukce je však mnohem dále a cílem je, aby léčba byla úspěšná co nejdříve.  K oplodnění vajíček spermiemi se tedy využívají moderní metody, které mají naději na úspěch,“ vysvětluje lékařka.



Mezi tyto metody patří například laboratorní metody ICSI (zdravá spermie je pomocí mikropipety vpravena do odebraného zralého vajíčka) a PICSI (vylepšená metoda ICSI).  Na tyto metody bohužel žádná zdravotní pojišťovna nepřispívá. Jejich cena se odvíjí od počtu odebraných vajíček. Za ICSI dáte přibližně 10 000 Kč, pokud vám bude doporučeno i PICSI (například pokud jste opakovaně potratila atd.), připlatíte si ještě 5000 Kč. 


Když se sny stávají skutečností. Narodila se nám láska na celý život, říká pacientka

Mít vlastní dítě je přáním snad každé ženy. Ne všem se však tato touha daří naplnit hned. I když se s partnerem snaží, dvě čárky na testu ne a ne vidět. A zatímco je okolí uklidňuje, že tomu mají dát čas a neřešit to, biologické hodiny tikají...


A co genetické testy? Kolik stojí?

Díky genetickému testování lze předejít opakovanému neúspěchu při uhnízdění embrya, opakovanému potrácení, ale i narození dítěte s různými onemocněními a poruchami, jako je například Downův syndrom nebo vzácné dědičné onemocnění.

V dnešní době je možné podstoupit tzv. prekoncepční vyšetření – tedy vyšetření ještě před tím, než se vůbec o dítě pokusíte. Genetický test nesoucí název PANDA poskytne důležité informace o tom, zda jste jako pár geneticky i reprodukčně kompatibilní a zda se vám může narodit bez komplikací zdravé dítě. 

Pokud se vám však již početí nedaří a potřebujete využít metod asistované reprodukce, pak je možné v rámci léčby absolvovat i genetické vyšetření embryí.


Genetické testy pomáhají při léčbě neplodnosti i při plánování početí. Lidé se jich přitom vůbec nemusí bát

Reprodukční medicína je dnes stále považována za relativně mladý obor. Jejím průlomovým mezníkem se stal rok 1978, kdy se v anglickém Bourn Hallu narodilo historicky první dítě „ze zkumavky“. U nás došlo ke stejné události o 4 roky později, kdy...


Pokud splňujete podmínky pro indikaci tohoto testování, je plně hrazeno pojišťovnou. U samoplátců se cena za preimplantační genetické testování (PGT), a to vždy v závislosti na množství a kvalitě vyšetřených embryí, může vyšplhat na několik desítek tisíc korun.

Co zbylá embrya? Kam je uložíte? 

„Zbylá embrya se zamrazí pro budoucí použití. Tedy pro případ, že by se první embryo neuchytilo nebo že by pár chtěl v budoucnu další miminko,” doplňuje na závěr Veselá.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky repromeda, umělé oplodnění, klinika, ivf, nejčastější dotazy, asistovaná reprodukce, léčba, vejce, Kateřina Veselá, International Computer Science Institute, REPROMEDA s.r.o., Česko, Brno, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léčba pomocí IVF. Na kolik vyjde rodiče asistovaná reprodukce a přispívá na to pojišťovna?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.