Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno bude příští rok hospodařit s rekordním rozpočtem 16 miliard, počítá se se schodkem

Brněnští zastupitelé na svém posledním setkání schválili rozpočet pro rok 2020. Peníze půjdou na dopravní projekty, školské stavby, lidi bez domova, VIDA! centrum a další. V únoru příštího roku město ocení patnáct osobností.

Výdaje budou větší než v tomto roce

Ačkoliv na posledním setkání zastupitelů symbolicky zemřelo několik aktivistů, tak nakonec projednali více než sto čtyřicet bodů zasedání. Hlavním tématem bylo schválení rozpočtu pro příští rok. Město očekává příjmy čtrnáct miliard a výdaje šestnáct miliard. Bude se tedy jednat o schodkový rozpočet, který zastupitelé plánují srovnat penězi z letošního roku. Výdaje města ročne rostou o téměř devět set milionů korun.

Aktivisté symbolickou smrtí upozorňovali na nedostatečné řešení klimatické krize. Zdroj: Extinction Rebellion

Velkou část pěnez tvoří plánované dopravní a stavební projekty

Nejvíce peněz připadne městským částem nebo Dopravnímu podniku města Brna. Téměř třetinu tvoří plánované investice. Tyto investice například tvoří velké dopravní projekty jako tramvaj Plotní, prodloužení tramvajové trati až ke kampusu nebo stavba velkého městského okruhu. Část peněz tak půjde na přípravu infrastruktury pro stavbu multifunkčního sportovního a kulturního centra na stadion Za Lužánkami. Součástí centra bude i pětadvacetimetrový bazén. 

Vizualizace plánovaného bazénu Za Lužánkami. Zdroj: MMB

Na hospodaření s vodou a nový sál jsou vyčleněny dvě miliardy korun

Část pěnez půjde také na školní stavny. Zakladní a matěřská škola Horníkova projde rekonstrukcí a na ZŠ Otevřená přistaví druhý stupeň. Největším kulturním projektem je Janáčkovo kulturní centrum. Nový sál bude stát mezi Veselou a Besední ulicí a výstavba vyjde na více než jednu miliardu. Stejná částka půjde i na rekonstrukci vodohospodářské infrastruktury. 

Vizualice plánovaného Janáčkova kulturního centra. Zdroj: Ateliér M1

Na lidi bez domova půjde téměř dvě stě tisíc korun

Na zasedání se probíralo i rozdělení dotací. Devadesát tisíc korun město uvolní pro Armádu spásy a stejná částkou i pro Diecézni charitu Brno. Peníze použijí pro zajištění zimního provozu nočních krizových center pro lidi bez domova. 

Lesy města Brna získají osm milionů korun na stavbu třetího vítezného projektu z první části soutěže Dáme na vás - rozhledny Holedná. Nyní se vybírá zhotovitel a se stavbou se začne až bude přát počasí. 

Sedmnáct milionů získá VIDA! centrum

Provozovatel VIDA! centra, Jihomoravský kraj, dostane od Brna na provoz sedmnáct milionů korun. Peníze se použijí na obnovu stálé expozice, platy zaměstnanců a provoz. 

Brno ocení patnáct osobností

V únoru přístího roku patnáct osobností získá Cenu města Brna pro rok 2019. Celkově zastupitelé dostali dvaašedesát návrhů na ocenění. Rada města Brna následně nominovala patnáct osobností, které zastupitelé schválili.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMB

Štítky rozpočet, zastupitelstvo, schválení, Brno, peníze, projekt, Extinction Rebelion, Dopravní podnik města Brna, Armáda spásy, Fotbalový stadion Za Lužánkami, Lesy města Brna, Janáčkovo kulturní centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno bude příští rok hospodařit s rekordním rozpočtem 16 miliard, počítá se se schodkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.