Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Téměř polovina Jihomoravanů za posledních deset let zemřela na snížený průtok krve srdcem

Za posledních deset let v Jihomoravském kraji (JMK) zemřelo téměř 120 tisíc lidí. Podle Českého statistického úřadu u poloviny byla příčina úmrtí nemoci oběhové soustavy, u čtvrtiny novotvary. Téměř padesát procent zemřelých bylo starších osmdesáti let.

Na jižní Moravě se nejčastěji umíra na snížený průtok krve srdcem

Umíralo se, umírá a umírat se bude. Je to přirozený koloběh života. Podle údajů Českého statistického úřadu na území Jihomoravského kraje zemřelo více než 118 tisíc lidí, přičemž téměř polovina z toho byly nemoci oběhové soustavy. Nejčetnější příčinou úmrti u mužů i žen je chronicka ischemická choroba srdeční, což je snížený průtok krve srdcem. Druhou příčku obsadil akutní infarkt myokardu. Tyto dvě nemoci oběhové soustavy dohromady tvoří 47,7 procenta příčin umrtí. 

Čtvrtinu příčin umrtí tvoří novotvary, což jsou nejčastěji onkologická onemocnění. Přesně tvoří 25,2 procenta. S velkým odstupem jsou další v žebříčku nemoci dýchací soustavy, vnější příčiny, poranění, otravy a nemoci trávicí soustavy. 

Zdroj: Český statistický úřad

Desátou příčku u mužů by správně měli tvořit sebevrahové

Ačkoliv se příčiny úmrtí u žen a mužů mírně liší, tak u obou dominují nemoci spojené s průtokem krve srdcem. Zajímavostí je, že na desátém místě v žebříčku u můžu je alkoholické onemocnění jater, ale správně by tam měl být počet sebevrahů, kteří tvoří větší číslo. Za posledních deset let si dobrovolně vzalo život 1 299 můžu, což je o sedmapadesát více než zemřelo na alkoholické onemocnění jater. 

Zdroj: Český statistický úřad

Téměř padesát procent lidí se dožije více než osmdesáti let

Ačkoliv tento žebříček působí hrozným dojmem, tak 46,9 procenta zemřelých za posledních deset let bylo starších osmdesáti let, což nasvědčuje tomu, že se Jihomoravané dožívají vyššího věku. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky nemoci, smrt, infarkt, Jihomoravský kraj, nemoc, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Téměř polovina Jihomoravanů za posledních deset let zemřela na snížený průtok krve srdcem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.