Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Město postavilo "zelený" dům na Dukelské. Je v něm nová pošta a byty pro mladé

Na adrese Dukelská 88 se včera zkolaudoval nově postavený bytový dům se zelenou střechou. Budova získala certifikát pasivního domu, což znamená, že je energeticky úsporný a šetrný životní k životnímu prostředí. Je v něm nová pobočka pošty a byty pro mladé.

Bytový dům je vyloženě pro mladé páry

Dům se zelenou střechou. Taková budova se včera zkoladouvala v ulici Dukelská. Projekt započal už v roce 2017 po demolici původního objektu. „Následně zde stavbaři postavili čtyřpatrový dům s devíti byty, které bude město pronajímat jako startovací. Tři z nich jsou o dispozici 1+kk, dalších šest o velikosti 2+kk. V přízemí domu se na jaře otevře nová pobočka České pošty,“ říká první náměstek primátorky Petr Hladík.

Pronájem bytu je omezen věkovou hranicí i společným výdělkem mladého páru. Do domu se zelenou střechou se mohou nastěhovat páry v rozmetí osmnácti až pětatřiceti let a minimálním a maximálním společným výdělkem 25 508 – 54 205 Kč. Zároveň nesmějí vlastnit rodinný dům nebo byt a jeden z partnerů musí mít v bance  stavební spoření nebo spořící účet.

„Startovací byty usnadňují mladým lidem začátek jejich samostatného života, kdy pro ně není jednoduché sehnat vlastní bydlení. Díky nižšímu nájemnému získají prostor na to, aby si našetřili prostředky na budoucnost,“ dodává náměstek pro oblast bydlení a správy majetku Oliver Pospíšil. 

Místní už nemusí pro balíček na hlavní nádraží

V budově je také nová pobočka České pošty obsluhující Husovice, Maloměřice a Obřany. Pobočka bude sloužit i jako výdejna balíků, takže místní už pro balíky nebudou muset až na hlavní nádraží.

Ve dvoře je celkově třináct parkovacích míst. Nejen na střeše, ale i v zadní částí dvora je vysazena zeleň. Celkové náklady na stavbu domu činily třiačtyřicet milionů a mladé páry se nastěhují do bytů v příštím roce. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Z. Kolařík, Kamil Saliba

Štítky energeticky úsporný, životní prostředí, Dukelská, pošta, startovací byty, dům, zelená střecha, Česká pošta, Petr Hladík, Oliver Pospíšil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město postavilo "zelený" dům na Dukelské. Je v něm nová pošta a byty pro mladé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.