Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Paběrkování letos zachránilo 20 tun jídla. Do potravinové banky se dostalo ošklivé ovoce i přebytečná zelenina

I přes to, že letos se úroda držela spíš na spodních příčkách, podařilo se z polí a sadů zachránit přes 20 tun jídla, které následně putovalo do potravinových bank po republice. Iniciativa Zachraň jídlo jezdí sbírat neestetické plodiny s projektem Paběrkování už od roku 2015. Letos se podařilo nasbírat nejvíce ovoce a zeleniny vůbec.

Letos padl rekord

Projekt Paběrkování letos slaví rekordní množství zachráněného jídla. Od rybízu, hrušek, broskví a višní až po kedlubny, dýně, mrkev a cibuli, tento rok dobrovolníci odevzdali přes 20 tun plodin do potravinových bank v hodnotě 615 tisíc korun. Plodiny, které kvůli svému vzhledu nebo nadbytečnosti zůstávají na polích, tak pomohly potřebným. 

“Spolu s pražskými dobrovolníky jsme jezdili do Polabí i směrem k Litoměřicím, ale velice aktivní byli i lidé v dalších městech. Podařilo se najít koordinátorku výjezdů v Brně pro skupinu Paběrkování po Brněnsku, která mimo jiné uspořádala sběr krásných broskví i jablek. “ popisuje koordinátorka Lucie Müllerová ze Zachraň jídlo.

V jihočeském kraji se zaměstnankyně Potravinové banky dostaly také k netradičním plodinám jako je rakytník nebo pastiňák a ústečtí přispěli hruškami nebo cibulí. 

Od začátku projektu se podařilo nasbírat 53,5 tun jídla

Vypěstování těch potravin stojí nějakou energii. Pokud se to zaorá nebo prostě nechá shnít, všechna tato investovaná energie přijde na zmar. Tyto suroviny alespoň poslouží lidem, kteří by si je třeba nemohli dovolit koupit." popsala dobrovolnice Kateřina Peřinová, proč jezdí paběrkovat.

Na poměry v zemědělství se přijeli podívat i zaměstnanci České spořitelny nebo žáci ze základní školy Kladská. Ředitelka Potravinové banky Radka Brychtová si tento projekt chválí. I přes to, že od roku 2018 mají obchody nad 400 m² povinnost vyřazené jídlo nabídnout potravinovým bankám, mnoho plodin se do ní touhle cestou nedostane. 

„Vítáme paběrkování jako dobrý způsob, jak zpestřit jídelníček 7000 klientů, které zásobujeme jídlem. Letos se nám podařilo zapojit lidi bez domova z Litoměřic, kteří pomohli se sběrem zeleniny.” říká Brychtová.

Co dobrovolníky čeká

Typický výjezd na pole vypadá tak, že koordinátor domluví se zemědělcem možnost sběru v okolí svého města, poptá dobrovolníky a zorganizuje výjezd, kam přijede i dodávka potravinové banky. Posbírané plodiny se potom naloží do speciálních přepravek, které banka odveze k dalšímu rozdělování.  Z letošního sběru hrušek například vzniklo i dokumentární video, které popisuje příjemnou atmosféru paběrkování.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Paběrkování po Brněnsku

Štítky paběrkování, zelenina, ovoce, potravinová banka, Brno, jídlo, banka, Litoměřice, Česká spořitelna, Polabí, Brněnsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Paběrkování letos zachránilo 20 tun jídla. Do potravinové banky se dostalo ošklivé ovoce i přebytečná zelenina  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.