Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sbírka potravin znovu pomůže lidem v nouzi

V sobotu 23. listopadu budou mít Brňáci znovu možnost zapojit se do Sbírky potravin. V jarním kole se v Jihomoravském kraji vybralo přes 20 000 kilogramů potravin a do podzimního kola se znovu zapojí 48 prodejen po celém Brně.

V sobotu 23. listopadu mohou lidé po celé republice přispět do potravinové sbírky, která pomůže lidem v tíživé životní situaci. Od 8 do 18 hodin mohou i Brňáci ve vybraných prodejnách nakoupit trvanlivé potraviny nebo drogistické zboží, které přímo
v prodejně předají dobrovolníkům ze Sbírky potravin. Ti pak zboží doručí do potravinových bank, které ho následně předají potřebným.

Rok novinek

Letošní rok s sebou přinesl pro Sbírku potravin mnohé změny. „V letošním roce jsme otestovali dvě novinky. K podzimnímu kolu jsme přidali i jarní sbírku potravin a navíc jsme k fyzickému darování potravin na prodejnách přidali možnost on-line darování. Obě novinky se v praxi ukázaly jako životaschopné, i proto s nimi počítáme i do budoucna. I to je jeden z důkazů, že solidárních lidí v ČR připravených pomáhat je více než dost,“ uvedl mluvčí Sbírky potravin Miro Dinga.

Do letošního ročníku Sbírky potravin se na jaře poprvé zapojil i Rohlik.cz. „V květnu jsme zákazníkům na našem webu poprvé nabídli možnost nákupu pěti různých charitativních balíčků. Zájem byl obrovský, celkem se vybralo dvanáct tun potravin a drogerie. Tentokrát by to mohlo být i dvakrát tolik,“  uvedl komerční ředitel Rohlik.cz Olin Novák. 

Do druhého kola nachystal Rohlik.cz šest balíčků po 150, 300 a 500 korunách, v nichž se nachází sortiment trvanlivých potravin, hygienických potřeb a čistících prostředků. „Zákazníci mohou darovat pouze balíček, aniž by si cokoliv dalšího koupili. Stačí nám zavolat a naši operátoři vytvoří objednávku. Obratem poté e-mailem zašlou poděkování za věnování balíčku,“ doplnil Novák.

Rekordní sbírka

Kromě novinek je také podzimní sbírka rekordní svou velikostí. Dárci se mohou zapojit a darovat potraviny a drogistické výrobky na celkem 750 místech po celé České republice. Jen v Brně se do akce zapojí 48 prodejen. 

„Těší mě vlna solidarity, která se v Brně díky této smysluplné akci každoročně zvedne. Děkuji všem zapojeným a vyzývám občany k sounáležitosti a pospolitosti,“ uvedl náměstek primátorky města Brna pro oblast sociálních služeb Robert Kerndl. „Do sbírky lze přispět ve vybraných prodejnách řetězců Albert, Billa, dm drogerie markt, Globus, Kaufland, Lidl, Makro, Penny, Rossmann, Tesco a Rohlik.cz,“ doplnil.

Velká očekávání

V jarním kole celorepublikové Sbírky potravin se vybralo 212 tun potravin a 23 tun drogistického zboží. Jen v Jihomoravském kraji se v tomto kole sbírky vysbíralo 21 464 kg potravin, což by vystačilo na přípravu bezmála 43 000 porcí jídla.

Se zvětšujícím se objemem potravin však také narůstá tlak na jejich dopravu do míst, kde je opravdu využijí. „Vedle objemu vysbíraných potravin se v posledním období koncentrujeme i na efektivitu a rychlost jejich distribuce potřebným. Jde o logisticky náročný proces, kdy musíme ze všech míst potraviny svézt do skladů a z nich je dále distribuovat. Počítáme, že první se k cílovým osobám dostanou už do 48 hodin,“ doplnil Miro Dinga.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Sbírka potravin

Štítky Sbírka potravin, solidarita, pomoc, člověk v nouzi, jídlo, Brno, Jihomoravský kraj, Rohlik.cz, banka, Instagram, Česko, Robert Kerndl, Lidl, Tesco

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sbírka potravin znovu pomůže lidem v nouzi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.