Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

FOTO: V Brně otevírá nejlepší letecký simulátor svého druhu na světě 

PR článek

Zažít bitvu o Británii nebo válku v Perském zálivu. Vojenským pilotem křižujícím vzdušný prostor se může stát jen málokdo. Brno se však může nově pochlubit unikátem, který udělá pilota jedné z nejlepších stíhaček na světě nebo legendárního stroje z druhé světové války prakticky kohokoliv. A přitom (na rozdíl od vojenských pilotů) nehrozí, že by člověk z kokpitu nevylezl živý.

Na začátku byla dvojice nadšenců

Začalo to před dvěma lety. Dva přátelé z oboru a nadšenci do létání - pilot Boeingu Dominik Vahala a letecký vývojář Vojtěch Kuchař na Úvoze otevřeli první brněnský letecký simulátor Buď Pilot. "Dominik je aktivní pilot Boeingu 737 NG, já pracoval dlouhou dobu ve vývoji leteckých softwarů. Odmala jsem byl nadšenec do létání, vyráběl jsem si joysticky, malé simulátory. Až to došlo do této podoby," popisoval Drbně v minulosti Vojtěch Kuchař.


Dva nadšenci si v Brně postavili letecký simulátor. V Boeingu nebo stíhačce tak můžete proletět svět

Dva milovníci létání a jeden splněný sen. Pilot Boeingu Dominik Vahala a nadšenec do létání a vývojář leteckého softwaru Vojtěch Kuchař si v centru Brna postavili dva letecké simulátory. Díky nim se můžete na chvíli stát pilotem Boeingu 737 MAX...


Rozhodli se lidem nabídnout unikátní možnost zalétat si v Boeingu 737 MAX, jediném simulátoru tohoto dopravního letadla (které tehdy teprve čekalo na zařazení do provozu) na světě. “Tehdy jsme říkali, že lidé zatím nemají šanci si s tímto letadlem zalétat nikde jinde. To - bohužel - pořád platí,” svěřuje se Kuchař a naráží tím na skutečnost, že Boeing 737 MAX byl po dvou nehodách dočasně stažen ze vzdušného prostoru.

V Buď Pilot však od začátku mysleli i na dobrodružnější povahy. Lidé tak na Úvoze v Brně létají a bojují i v americké stíhačce F-16. Tento zážitek nyní brněnští konstruktéři pozvedli na zcela novou úroveň.

Made in Brno

Na dni otevřených dveří totiž Buď Pilot poprvé představí simulátor modernější stíhačky F/A-18 Hornet. Simulátor propracovaný do nejmenšího detailu. “Kokpit je v porovnání jedna ku jedné věrný skutečné stíhačce. Vše vypadá jako v kokpitu reálné F-18,” vysvětluje Kuchař.

Kokpit je zasazen do speciální kopule, která umožňuje široký výhled do stran. “Na vývoji simulátoru jsme spolupracovali s brněnskou firmou Dogfight Boss. Jejich práce byla hlavně na konstrukci a my jsme pomohli se zapojením, programy a nastavením projekce,” upřesňuje Kuchař.

Z Brna do celého světa

Obdobně propracovaný a detailně přesný simulátor stíhačky F/18 Hornet byste ve světě našli jen těžko. “Z hlediska simulátorů používaných pro rekreační účely jdou o naprostou špičku. Tyto simulátory dodáváme do celého světa - od Francie po Austrálii,” vyjmenovává Kuchař.

“Je nutné však rozlišovat hobby simulátory a simulátory, na kterých se učí reální piloti na vojenských akademiích. Jejich cenovka se pohybuje mezi desítkami až stovkami milionů korun a pro veřejnost jsou z bezpečnostních důvodů samozřejmě absolutně nedostupné,” dodává Kuchař.

Odzkoušeno bojovými piloty

I přesto si do sídla společnosti Buď Pilot několik opravdových vojenských pilotů cestu našlo. “A k naší radosti byli nadmíru spokojeni. Náš simulátor je prý v určitých ohledech dokonce lepší než jejich, vojenský,” usmívá se Kuchař.

Vyzvi kolegu na bitvu

Návštěvník si na simulátoru může vyzkoušet start a přistání jak ze země, tak z letadlové lodi. V nabídce jsou i bojové módy, kdy válčíte proti pozemním cílům i nepřátelským stíhačkám. A nemusí přitom nutně jít o počítačovou simulaci.

“Máme funkční simulátory stíhaček F-16 a F-18. Můžete tak vyzvat kolegu na souboj nebo naopak bok po boku bojovat proti společnému nepříteli,” upřesňuje mladý konstruktér.

 

Po stopách československých letců

Druhou novinkou, kterou Buď Pilot představí návštěvníkům v pátek 22. listopadu na dni otevřených dveří, jeje simulátor legendárního letounu z druhé světové války Supermarine Spitfire. “V tomto stroji létali i českoslovenští letci v Bitvě o Británii. Oproti modernějším stíhačkám je trošku jednodušší na ovládání a opravdu živelný,” vysvětluje Kuchař.

Ovládací páku sestrojil sám pilot Spitfire

Simulátor se navíc může pochlubit jedním unikátem. Ovládací páku vyrobil sám bývalý pilot letounu Spitfire přímo v Anglii. “Našli jsme toho pána na internetu. Je to penzista, bývalý pilot Spitfire, který si na důchod otevřel dílnu. Ovládací páka je naprosto věrnou kopií páky, se kterou sám létal a střílel,” zdůraznil Kuchař.

Veřejnosti se představí na dni otevřených dveří

Dva nové a dva stávající simulátory představí společně s dalšími intruktory v sídle Buď Pilot na Úvoze už v pátek 22. listopadu. “Návštěvníkům se budou věnovat naši instruktoři, piloti z povolání. Máme připravenou i soutěž pro děti o poukaz na simulátor,” zve Kuchař. Zalétat si v Brně však může návštěvník jakýkoliv jiný den v roce. A nemusí se přitom bát, že by to byl let poslední.

 
Dopiju a letím. Rodinné vinařství z jižní Moravy nabízí unikátní spojení degustace a pilotování

Na první pohled jde o velmi netradiční spojení - košt vína a létání. Dát si víno v letadle není nic výjimečného. Ale “dát si letadlo” při návštěvě vinného sklípku? Světový unikát, v srdci Moravy.


Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky buď pilot, létání, stíhačka, simulátor, spitfire, f-18, f-16, Boeing 737 MAX, Brno, druhá světová válka, Supermarine Spitfire, bitva o Británii, McDonnell Douglas F/A-18 Hornet, první válka v Perském zálivu, den otevřených dveří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: V Brně otevírá nejlepší letecký simulátor svého druhu na světě   |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.