Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Oslavy brněnského listopadu jsou pro všechny generace, říká primátorka Vaňková

U příležitosti 30 let od Sametové revoluce a k uctění státního svátku se v neděly sešly na náměstí Svobody tisíce Brňanů. Listopadové dění z roku 1989 připomínají v Brně i výstavy, nesčetná řada besed a přednášek nebo filmových projekcí. Vyvrcholení oslav však moravskou metropoli ještě čeká. Ve středu 20. listopadu se Brňané opět chytnou za ruce a vytvoří lidský řetěz. Při té příležitosti jsme vyzpovídali primátorku města Markétu Vaňkovou, jak hodnotí dosavadní oslavy významného výročí naší historie.

V listopadu 1989 vám bylo, paní primátorko, 12 let. Jak na listopad 89 vzpomínáte? Účastnila jste se s rodiči nějakých akcí v centru Brna? Probírali jste důvod a význam tehdejších událostí doma? Jak se podle Vás změnily podmínky pro život pro Vaši generaci v porovnáním s Vašimi rodiči a naopak s Vašimi dětmi?

O tom, co se děje, jsme samozřejmě doma mluvili, ale jak jste správně spočítal, byla jsem dítě… Když jsem pak začala studovat na střední a vysoké škole, vycestovat kamkoliv za hranice bez jakýchkoliv problémů jsem brala jako úžasnou šanci.

 Sama jsem strávila nějakou dobu v Austrálii a nejen kvůli angličtině to bylo velmi důležité období v mém životě. Navštívit takřka kterékoliv místo na zeměkouli moji synové však už budou považovat ani ne za příležitost, ale za samozřejmost a asi by se dost divili, kdyby někdo rozhodoval za ně, zda mají právo vůbec vyjet za hranice.

Svět se změnil a mění. Jsem ráda, že se mně i mým blízkým poštěstilo žít v době, která se samozřejmě potýká se spoustu problémů, a ne malých, ale je svobodná. 


Brno ožije oslavami třiceti let od Sametové revoluce

Přednášky, debaty, výstavy, shromáždění, koncerty nebo i lidský řetěz. Brno se v následujících dnech naplno ponoří do oslav třiceti let od Sametové revoluce. Program si ke kulatému výročí připravila prakticky každá kulturní či společenská...


Znamenala pro Vás následující léta výraznou změnu oproti roku 1989? 

Dospívala jsem a myslím, že postupný přechod k normálně fungující společnosti jsem vnímala zpočátku spíš okrajově. Díky svým rodičům jsem se zajímala o právo, což mne nasměrovalo ke studiu na právnické fakultě. Dalším logickým krokem byl zájem o společenské dění, který přestal být něčím opovrženíhodným.

Svoji studentskou práci jsem psala o obecní samosprávě, diplomku na téma územní samospráva. Začala jsem se víc a víc soustředit na to, jak se věci veřejné řídí na komunální úrovni. To vše mě spolu s přesvědčením liberálního konzervativce přivedlo před sedmnácti lety do ODS. To je výrazná změna oproti roku 1989, ne?  

Brno si připravilo celou řadu oslav, akcí, happeningů. Jak se v tomto angažuje město?

Rozhodli jsme se jít především cestou finanční a propagační pomoci aktivitám studentů, neziskových organizací a dalších organizátorů. Domníváme se, že toto je lepší cesta než investice desítek milionů korun do jediné monstrózní akce, jejíž dopad rychle vyprchá. S připomínkou třicátého výročí jsme začali už v polovině října projektem Totalita na náměstí Svobody.

Protože 17. listopad je sice dnem významným pro celou zemi, ale v Brně se historie začala měnit až o tři dny později, kdy byla první demonstrace, oslavy vyvrcholí ve středu 20. listopadu

Program pro všechny generace

Jak hodnotíte úsilí těchto spolků a organizací, které se rozhodly spojit síly a tvořit oslavy 17. listopadu společně?

Poslední týdny potvrzují, že naše rozhodnutí „přenechat“ organizaci a náplň oslav na menších subjektech, byl výborný nápad. Škála nabídky programů, akcí, výstav, happeningů či různých setkání je nesmírně široká i velmi nápaditá. Podle mne si v ní to svoje mohou najít všechny generace.

Při oslavách 17. listopadu se v Brně spojilo hned několik organizací. například spolek Společně Brno, studenti z iniciativy Brněnský sedmnáctý, organizace Paměť národa a Turistické informační centrum Brno. Vlastní program si pak připravila i brněnská muzea, univerzity a řada dalších organizátorů. Společné úsilí je pak zaštíteno podporu brněnského magistrátu.

Ti, kteří si chtějí oživit vzpomínky, i ti, kteří se chtějí dozvědět, jak to vlastně bylo a jaká byla doba, kterou nezažili. Ideální podle mne je, když budou chodit rodiče a prarodiče společně s dětmi, aby se mohli vzájemně obohatit. 

Je nějaká akce z celé plejády letošních oslav, kterou byste ráda vyzdvihla?

Takové věci nedělám ráda. Výčet by nikdy nebyl kompletní a nechci někoho opomenout. Všichni investovali do přípravy spoustu energie a sil. Takže mám hlavně radost, že Brno opět potvrdilo, že je městem kreativním. A soudě podle zájmu a ohlasů návštěvníků, že je městem, jehož obyvatele nemají a nechtějí mít krátkou paměť.

Ohodnoť článek

Foto MMB

Štítky rozhovor, primátorka, Markéta Vaňková, 17. listopad, Brno, oslavy, slavnost, Sametová revoluce, ODS, Austrálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oslavy brněnského listopadu jsou pro všechny generace, říká primátorka Vaňková  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.