Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Na demonstraci na Letnou se z Brna chystají tisíce lidí

Tisíce lidí se chystají z Brna do Prahy na sobotní demonstraci na Letné, která je namířená proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO). ČTK to řekla Hana Strašáková ze sdružení Společně Brno. Tisíce lidí jely z Brna na Letnou už při demonstraci v červnu. Podle Strašákové se situace od června ještě zhoršila.

Demonstrace začne ve 14:00. Podle Strašákové pojede z Brna minimálně pět autobusů. "Jen u toho našeho jsme museli původní autobus s kapacitou 53 míst nahradit autobusem s 80 místy a ještě to je málo," uvedla Strašáková. Podle ní pojede mnoho lidí do Prahy také na pouť svaté Anežky, někteří poté zamíří na Letnou.

Do Prahy na pouť se vydají například brněnští lidovci. "Mše svatá se uskuteční v 10:00. Předpokládaný čas odjezdu zpět je po páté hodině večerní s tím, že necháváme na účastnících, jak s časem mezi koncem mše a odjezdem naloží," uvedl brněnský tajemník KDU-ČSL Jakub Hruška. Sám na Letnou půjde.

Lidé budou cestovat všemi prostředky

Strašáková uvedla, že mnoho lidí pojede do Prahy také vlakem. "Spousta lidí má lístky na vlak koupené už od léta a další se to snaží dokupovat. Objednali jsme si přepravu skupin, aby s tím dopravci počítali a navýšili kapacitu. Spousta lidí pojede také autem," řekla Strašáková.

Vozem se do Prahy chystá z Brna například Jan Šmikmátor. "Jedeme i s dětmi na celý víkend. Auto necháme někde u hotelu nebo opodál a na demonstraci se chystáme od metra pěšky," uvedl Šmikmátor.

Demonstrujícím se nelíbí počínání premiéra

Podle Strašákové se situace od června ještě zhoršila, protože prezident Miloš Zeman nerespektuje ústavu. "U premiéra sice bylo zastaveno trestní stíhání, ale nedostalo se nám dostatečného vysvětlení od státních zástupců. Trvá požadavek na jeho demisi a také u ministryně Benešové," dodala Strašáková. Trestní stíhání se týkalo získání dotace na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo.

Spolek Milion chvilek chce dát na demonstraci Babišovi ultimátum. Buď vyřeší svůj střet zájmů, zbaví se holdingu Agrofert a médií a odvolá ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO), nebo ať sám odstoupí. V opačném případě vypukne další vlna protestů. V pondělí to oznámil předseda spolku Mikuláš Minář.

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, demonstrace, vláda, právo, justice, Babiš, Benešová, Brno, Letná, ANO 2011, Praha, Marie Benešová, Andrej Babiš, KDU-ČSL, Miloš Zeman, Jakub Hruška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na demonstraci na Letnou se z Brna chystají tisíce lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.