Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Malá Verunka z Brna onemocněla ve třech letech akutní leukémií, rodině pomáhá Dobrý anděl

Na začátku byl několikatýdenní kašel. Když se tehdy tříletá Verunka z Brna začala navíc zadýchávat a předepsané léky nepomáhaly, dostali rodiče strach, že se jedná o projev alergie nebo astmatu. Po vyšetření v nemocnici byla hospitalizována s podezřením na zápal plic, ale po podrobném rozboru krve a ultrazvuku přišla šokující zpráva, jednalo se o akutní leukémii.

 „Haničku, Verunčinu dvouletou sestru, tehdy hlídala prababička, manžel byl na služební cestě ve Švédsku. A já brečela na záchodě, protože jsem nevěděla co dělat a nechtěla jsem, aby mě Verunka viděla,“ vzpomíná na první okamžiky paní Kateřina.

10 dní ležela Verunka na JIP dětské onkologie, kde byla okamžitě zahájena léčba. Podstoupila řadu vyšetření, dva odběry kostní dřeně a byl jí voperován port - podkožní vstup do žíly, přes který se odebírají vzorky krve a podává léčba. Od té doby dochází Verunka do nemocnice několikrát týdně na kontroly a ambulantní léčbu, případně podání tranfuze kvůli kolísání krvetvorby. Vícedenní hospitalizace byly ale také nutné – nejčastěji kvůli vyšetření v narkóze nebo delší léčebné kúře. Několikrát byla na pár dnů hospitalizována i neplánovaně - z důvodu infekce či řešení nežádoucích účinků léčby.

Verunku nyní čekají vysoké dávky kortikoidů

Intenzivní léčba s sebou nesla řadu komplikací. Po chemoterapii přišla Verunka o vlásky a trápily ji afty. Nyní bude také vysoké dávky kortikosteroidů, po nichž jsou děti unavené, náladové a mají velkou chuť k jídlu. Současně se jim prudce zhorší imunita a musí se dodržovat přísný hygienický režim a nízkobakteriální dieta. Kvůli zasažení plic v počátcích onemocnění musí navíc Verunka každý den inhalovat.

Rodinu nyní čeká poslední sedmitýdenní fáze intenzivní léčby. Na konci roku by Verunka měla přejít do udržovací fáze, což bude pro celou rodinu pěkný dárek k Vánocům. V rámci ní jsou totiž pacienti více doma a léky užívají už jen v tabletkách. Verunka se snad bude moci vrátit i na pár hodin denně do školky. Léčba by pak měla trvat až do dubna roku 2021.

Rodině Verunky pomáhá Dobrý anděl

S finanční stránkou pomáhají rodině dárci prostřednictvím nadace Dobrý anděl, která rozděluje příspěvky dárců rodinám, kde má rodič nebo dítě onkologické onemocnění či dítě jinou vážnou nemoc. „Pomoc Dobrých andělů je pro nás velikou úlevou, víme, že na to nejsme sami. Z jara jsem se začala připravovat na návrat do zaměstnání po dvojité rodičovské dovolené, ale dceřina nemoc moje plány překazila. Místo do práce chodím do nemocnice. S Haničkou nám pomáhají babičky a manžel naplno pracuje, abychom zajistili příjem domácnosti,“ komentuje Kateřina, která se svou rodinou rozhodla zapojit do pomoci také.

Nedávno se Katka s Verunkou stali tvářemi nové reklamní kampaně nadace Dobrý anděl. Do Vánoc je tak můžete vídat i na obrazovkách televize Nova. V charitativním spotu si zahráli společně s Lucií Borhyovou, která již sama řadu let pomáhá prostřednictvím nadace rodinám s dětmi.

Zapojit se do pomoci je snadné, stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz a začít přispívat. Veškeré příspěvky odevzdá nadace do posledního haléře potřebným rodinám, kterých je nyní více než 3 600, z Brněnska jich pochází 233.

Foto Dobrý anděl | Zdroj Dobrý Anděl

Štítky Dobrý Anděl, Verunka, leukémie, pomoc, rodina, Brno, léčba, nemocnice, Švédsko, Vánoce, Lucie Borhyová

Malá Verunka z Brna onemocněla ve třech letech akutní leukémií, rodině pomáhá Dobrý anděl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.