Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Společná oslava svobody. Brněnské monumenty se 17. listopadu zbarví do české trikolóry, přidají se i další evropská města

Hned několik brněnských monumentů se na výročí 30 let od pádu komunismu 17. listopadu zbarví do české trikolóry. Moravská metropole se spolu s Prahou přidá k celé řadě dalších evropských měst, které nasvítí své památky jako symbol přátelství, solidarity a vzpomínky na boj za svobodu.

Díky, že můžem! je iniciativou mladých lidí ze všech koutů republiky.

Od roku 2016 organizují například oslavy 17. listopadu na Národní třídě v Praze pod názvem Korzo národní.

Česko, Slovensko, Německo, Polsko, Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko, Estonsko, Lotyšsko, Litva. Do národních barev těchto států se  v průběhu letošního roku zbarvily hned tři významné brněnské dominanty:  Mahenovo divadlo, Divadlo Husa na provázku a fontána před Janáčkovým divadlem. 

Stalo se tak vždy na významný den, který se pojí s pádem komunismu v dané zemi. V Polsku došlo k zásadnímu zlomu 4. června, v Litvě, Lotyšsku a Estonsku 23. srpna, Maďarsku 23. října, Německu 9. listopadu, Bulharsku 10. listopadu, Česku a Slovensku 17. listopadu a v Rumunsku 16. prosince.

Nejvýraznější brněnská dominanta, hrad Špilberk, se k akci připojí nasvícením do barev české trikolóry 17. listopadu.

Přátelství, spojenectví, solidarita

Do oslav 17. listopadu se v Brně zapojí hned několik organizací. Síly spojí spolek Společně Brno, studenti z iniciativy Brněnský sedmnáctý, organizace Paměť národa a Turistické informační centrum Brno. Vlastní program si pak připravila i brněnská muzea, univerzity a řada dalších organizátorů. Společné úsilí je pak zaštíteno podporu brněnského magistrátu.

Akce iniciativy Díky, že můžem! má symbolizovat přátelství, solidaritu, spojenectví a zájem o dění mezi státy bývalého východního bloku. 

„V rámci společné oslavy vyzýváme k prostému a přesto nepřehlédnutelnému gestu – osvícení svých významných budov v den jednotlivých výročí do barev státu který zrovna oslavuje pád režimu, nebo důležité kroky které k němu vedly," vyzvali na svých stránkách organizátoři Díky, že můžem!

Podle původní myšlenky se mělo zapojit více jak třicet měst ze států bývalého východního bloku. Organizátoři však narazili na nečekané problémy. „V některých zemích to byla nepřekonatelná byrokracie. V jiných městech zase nenajdete budovu s možností digitálně ovládaného LED osvícení," vysvětlil mezinárodní koordinátor Díky, že můžem! Daniel Peřina.

I tak se ale našla celá řada měst, která svoje monumenty 17. listopadu zbarví do českých národních barev. „Sametovou revoluci si připomenou v estonském Tartu, maďarské Pécsi, lotyšské Rize, slovenské Banské Bystrici a Bratislavě," vyjmenoval Peřina.

Brno vyšlo vstříc, jak jen mohlo

Ke stejnému kroku pak spolu s Brnem přistoupí také Praha, Plzeň a České Budějovice. V hlavním městě se rozzáří Žižkovská věž, Petřín a několik divadel, České Budějovice zase nasvítí radnici. „Komunikace s Brnem byla v tohle ohledu špičková, město bylo od začátku nápadu nakloněno a vyšlo nám neskutečně vstříc," pochvaloval si Peřina.

Brněnský sedmnáctý potrvá do dvacátého

Brno si 17. listopad připomene celou řadou akcí. Ve druhé půlce října mohli Brňané zhlédnout ve speciální mobilní kopuli na náměstí Svobody audiovizuální představní Totalita. V listopadu je připravena celá řada přednášek, výstav a společenských událostí. Oslavy vyvrcholí až 20. listopadu. Podrobnější info a přehled akcí najdete na speciálním portálu města Brna 30letBrno.cz.


Přehled významných událostí oslav 17. listopadu v Brně

12. 11. 2019 – 3. 5. 2020 / Výstava Železná opona 1948–1989

Výstava, která bude k vidění v Technickém muzeu v Brně, představí historii ostrahy státních hranic od roku 1945 do roku 1989, ukáže výzbroj a výstroj jednotek Pohraniční stráže, způsoby překonávání státních hranic bývalého Československa a prostředky používané při překračování.

17. 11. 2019 / Brněnský sedmnáctý

Na velkém pódiu na náměstí Svobody vystoupí řečníci z řad studentů, umělců, pamětníků listopadových událostí či rektorů brněnských univerzit. Program bude doplněn o vystoupení písničkářů a kapel, o drobná divadelní či hudební vystoupení i světelné instalace. Připravena bude univerzitní zóna a zóna neziskových organizací, které se podílejí na rozvoji demokracie, šíření povědomí o lidských právech a svobodách či budování angažované společnosti. V 17:15 začne tradiční lampionový průvod pořádaný studenty Masarykovy univerzity.

17.– 20. 11. 2019 / Nezapomeňme

Čtyřdenním festivalem v Brně vyvrcholí celorepubliková kampaň „Nezapomeňme“ připomínající výročí 30 let od událostí sametové revoluce. Program na Kobližné ulici a na Malinovského náměstí nabídne multimediální instalaci, hudební produkce, vystoupení řečníků a promítání dobových záběrů. Historické události by měl připomenout i lidský řetěz vedoucí z náměstí Svobody na Malinovského náměstí. 

20. 11. 2019 / Velvet Club Revolution

Klubový underground si připomene hned sedm brněnských klubů, ty společně pod názvem Velvet Club Revolution připravují klubovou noc. Oslovit má zejména brněnské studenty, ale nejen je. Revoluční atmosféru připomenou fotografie a videozáznamy zachycující listopadové dění '89 ve městě Brně promítané v průběhu večera v jednotlivých klubech. Dopravu mezi kluby zajistí speciální autobusy. Během jedné noci tak bude možné navštívit Metro Music Bar, Flédu, Melodku, Eleven, Favál, Starou Pekárnu a Kabinet Múz. 


 

Foto Díky, že můžem, Lukáš Plachý

Štítky díky že můžem, nasvícení, památky, monumenty, Brno, Praha, Slovensko, Německo, Polsko, Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko, slavnost, Česko

Společná oslava svobody. Brněnské monumenty se 17. listopadu zbarví do české trikolóry, přidají se i další evropská města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.