Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Město odkoupí druhou část akcií Technologického parku. Stane se většinovým vlastníkem

Na dnešním zasedání schválili brněnští zastupitelé odkoupení druhé poloviny akcií Technologického parku od firmy P&O. Zaplatí za ně 559 miliónů korun.

Firma P&O chtěla své akcie k Technologickému parku prodat již dříve Jihomoravskému kraji. Koupi však zástupci kraje neschválili, a proto firma oslovila Brno. Na dnešním zasedání zastupitelé odkoupení akcií schválilo.

Investice přes půl miliardy korun

Technologický park poskytuje kancelářské prostory inovativním společnostem a výzkumným institucím v Brně a existuje už přes 20 let. V areálu na severu Brna se nacházejí protory o rozloze 60 tisíc metrů čtverečních a město mělo s areálem plány již v době, kdy nebylo jisté jak skončí jednání o koupi s Jihomoravským krajem.

„Společnost Technologický park Brno, a. s., má k dispozici ještě velké plochy pro stavbu kanceláří a případně i bydlení. Plně tedy podporujeme snahu Jihomoravského kraje o nabytí akcií společnosti.  Na základě následné spolupráce města a kraje pak bude mnohem snazší eliminovat možná podnikatelská rizika a naopak podpořit další rozvoj podnikání v této lokalitě, která má potenciál stát se nejvýznamnějším českým centrem vědy, výzkumu a inovací,“ vyjadřoval se k celé situaci ještě na konci srpna druhý náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Koupě akcií Jihomoravským krajem však byla jeho zastupitelstvem zamítnuta, a proto se firma rozhodla nabídnout tuto možnost i Brnu, které už před nabídkou bylo polovičním vlastníkem Technologického parku. Druhou polovinu pak vlastnila právě firma P&O a jedinou akcii vlastní také Vysoké učení technické (VUT) v Brně.

Brno je momentálně většinovým vlastníkem

Koupi druhé poloviny akcií schválilo brněnské zastupitelstvo v úterý 5. listopadu. Pro nákup bylo 46 zastupitelů, nikdo nebyl proti a zdrželo se devět zastupitelů z koaliční ČSSD a opoziční SPD. Brno se tak stane většinovým vlastníkem Technologického parku.

„Rozhodování nebylo jednoduché, protože je to velká investice a s ní jsme nepočítali. Ale dostali jsme se do situace, kdy kraj akcie nenabyl, a proto je nejlepším krokem, aby město sdružilo ve svých rukou téměř 100 procent akcií," uvedla primátorka Markéta Vaňková.

Primátorka také dodala, že pro veškeré rozhodování je výhodnější, když je vlastník jen jeden a v budoucnu bude s VUT jednat o odkoupení i jejich zbývající akcie. „VUT dlouhodobě považuje Statutární město Brno za svého tradičního partnera. Jako vlastník prémiové akcie brněnská technika nákup akcií ze strany města podporuje, neboť v tomto kroku spatřujeme zajištění kontinuity a zachování poslání parku v jeho původní podobě. Technologický park je pro nás strategickou záležitostí, zejména s ohledem na transfer technologií. Tím, že vlastníme jednu, takzvanou zlatou, akci, budeme jedině rádi, když bude celá záležitost operována ve prospěch vědy a výzkumu v Brně, Jihomoravském kraji i České republice, stejně jako ve prospěch průmyslových podniků, které budou využívat i duševní vlastnictví vznikající na univerzitách,“ uvedla mluvčí VUT Radana Koudelová.

Město zaplatí celou částku bez půjčky

Přestože se podle primátorky jedná o nečekanou investici, tak si město nemusí brát žádnou půjčku. Potřebné peníze na koupi akcií má totiž Brno ve fondu rozvoje a rezerv. „V tuto chvíli si nemusíme půjčovat. Celá částka, jak byla sjednaná, bude zaplacena z fondu," dodala primátorka.

Ve fondu rezerv tak po investici do akcií Technologického parku zůstane přes 100 milionů korun. Brno chce v území zachovat původní funkci a rozvíjet ho jako start-upové, ve kterém se shromažďují firmy s vědeckým potenciálem. V areálu totiž sídlí i krajské Jihomoravské inovační centrum, ze kterého vycházejí úspěšné začínající firmy. Nemají si ale kde pronajmout kanceláře v blízkosti místa, z něhož vzešly.

 

 

Autoři | Foto Technologický park | Zdroj ČTK

Štítky akcie, Technologický park a.s., Brno, Jihomoravský kraj, Vysoké učení technické v Brně, investice, Technologický Park Brno, Tomáš Koláčný, Markéta Vaňková, ČSSD

Město odkoupí druhou část akcií Technologického parku. Stane se většinovým vlastníkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.