Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brňané mohou hlasovat pro nápady v rámci projektu Dáme na vás, město zrealizuje nejméně jedenáct finálových návrhů

Obyvatelé Brna mohou do konce listopadu hlasovat o tom, na realizaci kterých projektů bude použito pětatřicet milionů korun vyčleněných v rámci participativního rozpočtu. Návrhy seskupuje projekt Dáme na vás, přihlásit s nápadem se mohl každý.

Brňané mohou už potřetí rozhodnout, na co se použijí peníze z participativního rozpočtu města

První rok projektu Dáme na vás spustili zástupci města Brna už v roce 2017. Obyvatelé města Brna v něm mohou rozhodnout, na co budou použity peníze z participativního rozpočtu města. Brno hlasování tohoto typu zavedlo jako první v Česku.

Pro letošní ročník vedení města vyčlenilo na projekt pětatřicet milionů korun. Každý návrh, který se do Dáme na vás zapojí, může mít maximální rozpočet tři miliony korun, tento rok se tedy zrealizuje minimálně jedenáct návrhů.

Do projektu se mohl s nápadem přihlásit každý

Návrhy mohl zaslat každý, město z přihlášených projektů vybralo do finálního výběru ty, které je možné zrealizovat a nebrání jim žádná technická nebo právní překážka, případně jiný záměr města. Do finále se dohromady dostalo třiapadesát návrhů, ze kterých mohou Brňané vybírat své favority.

Ve hře jsou například parkourová hříště a přístřešky pro lidi bez domova

Během listopadu mohou Brňané hlasováním rozhodnout, které návrhy se za pomoci rozpočtu města zrealizují. Ve hře jsou například rozšíření chodníku na ulici Hlinky, nouzové přístřešky pro lidi bez domova nebo krytá sportovní hala v Řečkovicích. Mezi finálními návrhy se několikrát objevilo také parkourové hřiště, lidé by jej chtěli Bystrci, Medlánkách, Bohunicích a Komíně. „Chybí nám hřiště pro sportovní vyžití mladistvých,“ vysvětlil zájem jeden z navrhovatelů Tomáš Němec.

Zdravá učebna by měla pomoci Brňanům ve výživě i pohybu

Do projektu se přihlásil i Jan Caha s návrhem zdravé učebny, která by měla podpořit zdraví Brňanů. „Cílem projektu je nabídnou prostor, kde se může zájemce dozvědět maximum informací o svém zdraví, preventivnímu působení výživy a pohybu a jejich využití za cílem kvalitnějšího života, prevence civilizačních onemocnění a onemocnění s hromadným výskytem,“ upřesnil návrh Caha.

Na Řípské ulici by mohl být vybudován chodník do průmyslové zóny

Michal Tomášek podal návrh na vybudování chodníku při ulici Řípská směřující k CT parku. „Tento chodník umožní všem obyvatelům města Brna snadnější pěší přístup do CT parku,“ popsal svůj nápad Tomášek. Jediná cesta, jak se do průmyslové zóny prozatím dostat, je přes trvalý travní porost kolem silnice. „Po dešti či sněžení se tedy lidé musí brodit blátem,“ dodal Tomášek.

Pojízdné schody v podchodu u nádraží by potěšily seniory i lidi s omezenými možnostmi pohybu

Pojízdné schody na nástupiště z podchodu na Hlavním nádraží by v Brně uvítal navrhovatel Pavel Šubrt. „Z podchodu je přechod na prostřední nástupiště možný pouze po schodišti, které má 32 schodů, což je pro mnoho lidí s omezenými možnostmi pohybu velký problém,“ přiblížil Šubrt.

Brňané mohou pro finálové projekty hlasovat do konce listopadu

Až do devátého listopadu se zájemci mohou s návrhy seznámit na panelech, které budou stát na náměstí Svobody. Poté se přesunou na Malinovského náměstí, kde budou až do devětadvacátého listopadu, kdy zároveň končí i hlasování. Hlasovat může každý plnoletý občan Brna do devětadvacátého listopadu elektronicky nebo do třináctého listopadu v Knihovně Jiřího Mahena na Kobližné ulici.

Minulé ročníky v Brně zajistily například altán u Anthroposu nebo hřiště v Medlánkách

Díky předchozím ročníku už byl v Brně vystavěn například altán u Anthroposu a v Mendlánkách si děti mohou hrát na novém hřišti. Lidem v Novém Lískovci participativní rozpočet zajistil veřejný gril, obyvatelé Tuřan se dočkali skate parku.

Autoři | Foto

Štítky Dáme na vás, Brno, projekt, rozpočet, rozvoj, chodník, Jan Caha, Anthropos, Česko, Jiří Mahen, Tomáš Němec, Medlánky

Brňané mohou hlasovat pro nápady v rámci projektu Dáme na vás, město zrealizuje nejméně jedenáct finálových návrhů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.