Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Úředník odmítl přijmout daňové přiznání ve formátu PDF, firmě napařil čtvrtmilionovou pokutu

Firmu téměř zlikvidoval úředník. Vadilo mu, že podala daňové přiznání k DPH ve formátu PDF. Firmě proto vyměřil pokutu téměř čtvrt milionu korun, přestože krajský soud formu daňového přiznání schválil. Správce daně na pokutách trval, firmě ji odpustil až Nejvyšší soud v Brně.

Na ombudsmana se obrátila firma, které správce daně vyměřil pokuty za nepodané daňové přiznání ve výši bezmála čtvrt milionu korun. Firma podávala v letech 2013 a 2014 daňová přiznání k DPH, odevzdala je ale ve formátu PDF, což bylo označeno za problém. Správce daně vyžadoval, aby bylo přiznání podáno ve formátu XML, a proto vyměřil firmě pokuty za nepodané daňové přiznání k DPH. K vyměření pokuty paradoxně vycházel z podkladů, které firma dodala. 

Úředník firmu vyzval k odstranění vad, čímž byl pouze formát odevzdaného dokumentu. Na žádost firmy se lhůta k odstranění vad prodloužila, čekalo se totiž na výsledek žaloby u krajského soudu, kterou podala jiná firma s podobným problémem. V této době totiž nebyla povinná forma daňových přiznání.

Na konci roku 2014 pak krajský soud rozhodl, že podání daňového přiznání ve formátu PDF bylo v pořádku. Firma se tedy danou záležitostí dále nezabývala a další prodlužování lhůty nevyžadovala. 

Správce daně se rozhodnutím soudu neřídil

Po dvou letech pak správce daně vyzva k podání daňového přiznání za uvedená období znovu, načež už firma nereagovala. O rok později pak správce daně firmě vyměřil daň, ke které připočítal také pokutu. Přestože tvrdil, že se nejedná o řádné podání, byl schopný formát PDF zpracovat, a firma tak měla na pokutách zaplatit 245 tisíc korun. 

Firma pokutu platit nemusí

Firma však očekávala, že se správce daně bude rozhodnutím krajského soudu řídit, ten však jednal dál podle svého uvážení a na pokutách trval. Nejvyšší soud ale letos rozhodnutí krajského soudu potvrdil. Vyměřenou pokutu proto firma platit nemusí. 

"V průběhu šetření správce daně přistoupil na argumentaci ombudsmana a soudů a vyměřené pokuty zrušil." uvedl v tiskové zprávě kanceláře ombudsmanky Stanislav Biler. „V současné době však již daňové přiznání k DPH podávat v jiném formátu než XML není možné, protože se změnil zákon o DPH.“ dodává. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pokuta, PDF, ombudsman, přiznání, daňové přiznání, daň, Portable Document Format, Brno, Stanislav Biler

Úředník odmítl přijmout daňové přiznání ve formátu PDF, firmě napařil čtvrtmilionovou pokutu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.