Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Špilberk bude červený na počest 120 let brněnské techniky

Hrad Špilberk, brněnská dominanta, se zbarví do červena. Vysoké učení technické (VUT), jehož univerzitní barvou je právě červená, tak ve čtvrtek připomene 120 let od svého vzniku. Oslavy výročí jsou rozprostřené do celého letošního roku. Osvícením Špilberku začne jednak nový semestr a jednak druhá polovina oslav.

"Celou noc až do ranních hodin bude Špilberk nasvícen červenou barvou, barvou Vysokého učení technického v Brně. Navíc jsme rádi, že osvětlení pevnosti zajistí Visualove, což jsou dva absolventi naší školy," uvedl rektor brněnské techniky Petr Štěpánek.

Plán akcí k jubileu zveřejňuje škola na speciálním webu www.120letvut.cz. "V září a říjnu nás čekají hudební festivaly Hudba z FEKTu a FASTfest. V listopadu si pak zájemci mohou zaběhat na Strojařských schodech v nejvyšší univerzitní budově v republice, která byla dlouho i nejvyšší stavbou Brna," popsal připravované akce Pavel Maxera, předseda Studentské komory Akademického senátu VUT, která organizuje také akci na Špilberku.

"Oslavy školy pak 6. prosince zakončí Ples VUT na brněnském výstavišti, který se loni stal největším plesem v Česku," doplnila Anna Kruljacová, hlavní organizátorka plesu.

Škola ocení studenty i zaměstnance

Kromě zmíněných událostí je v plánu také slavnostní listopadové Akademické shromáždění VUT, na kterém budou 14. listopadu předány medaile a ocenění studentům a zaměstnancům brněnské techniky a rovněž připomenuto 30. výročí sametové revoluce. V tentýž den v dopoledních hodinách získají čestný doktorát Ulrike Dieboldová a Američan Ralph Ford.

VUT oslaví 120 let existence

VUT vzniklo 19. září 1899, kdy rakouský císař a uherský král František Josef I. podepsal dekret o založení české vysoké školy technické v Brně. VUT tak navázalo na tradici Technického učiliště v Brně, které zřídil Zemský sněm Markrabství moravského už v roce 1849. Na začátku stáli jen čtyři nadšení profesoři, dnes má brněnská technika osm fakult, tři vysokoškolské ústavy a sedm výzkumných center. Studuje tam téměř 19.000 studentů, což je největší počet z českých technických vysokých škol.

Autoři | Foto Petr Olša

Štítky ČR, školy, vysoké, VUT, Brno, FOTO, Špilberk, Vysoké učení technické v Brně, technika, Petr Štěpánek, František Josef I., Sametová revoluce, Ulrike Diebold, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Špilberk bude červený na počest 120 let brněnské techniky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.