Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ozeleňte si střechu i vy. Město uděluje žadatelům o zelené střechy dotace

O dotaci na zelenou střechu se zájemci mohou hlásit už od června letošního roku. Za dva měsíce přijal Odbor životního prostředí 80 projektů, 23 z nich pak dostalo příslib k podpoře. Pokud někdo ještě se zelenou střechou váhá, možnost zažádat o dotaci má až do konce listopadu 2019.

Dotační titul na podporu zřizování zelených střech vyhlásil Magistrát města Brna letos v květnu. Od začátku června se pak mohli zájemci hlásit se svými projekty na Odbor životního prostředí. Ten přijal bezmála 80 žádostí. U 23 žádostí pak radní vyjádřili příslib podpory, díky kterému mohou žadatelé o dotaci začít pracovat na svých projektech pro vytvoření zelených střech. „Na vytvoření projektu mají žadatelé 18 měsíců od příslibu,“ uvedl mluvčí magistrátu města Brna Filip Poňuchálek.

Výše dotace se odvíjí od skutečných nákladů

Hotovým žádostem tak radní přislíbili dotaci ve výši 3 856 000 korun. „Výše dotace se bude odvíjet zejména od kategorie osoby žadatele a typu zelené střechy a bude se pohybovat v rozmezí od 900 do 1 400 korun na metr čtvereční. Žadatel rovněž obdrží příspěvek na odborný posudek spojený s realizací zelené střechy ve výši až 10 000 korun,“ popisuje Poňuchálek.

Výše dotace pak bude ponechána nebo snížena podle skutečných výdajů. Maximální přidělovaná částka dotace bude do výše příslibu. „O dokončení projektu dostane Rada města Brna zprávu a bude jí předložen materiál, díky kterému radní doporučí zastupitelstvu schválit smlouvu o přidělení dotace,“ uvedl 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

Město reaguje na změny klimatu 

Aby mohlo dojít k následné kontrole projektu a jeho nákladů, musí žadatelé po dokončení projektu předložit takzvanou závěrečnou zprávu spolu s povinnými přílohami jako je položkový rozpočet, faktura, doklad o odchozí platbě, fotodokumentace a další. „Mám radost, že se o dotace na zelené střechy hlásí desítky zájemců. Ukazuje se, že města musejí reagovat na probíhající klimatické změny, a toto je jedna z cest, kterou se chceme vydat,“ dodal Hladík.

Jedním z důvodů podpory enviromentálních projektů ze strany města je zlepšení mikroklimatu blízkého okolí. „Voda, kterou zelené střechy zadrží, bude sloužit pro ochlazování stavby a okolí, zvláště pokud bude těchto střech vícero,“ popisuje důvody podpory projektů Hladík.

Zelená střecha je i esteticky přitažlivá

Zelené střechy jsou jednoduché technické konstrukce, které mají několik výhod. „Zelená střecha slouží jak z estetického hlediska, tak k zadržení vody, ke zkvalitnění termálních vlastností celého objektu nebo k ochraně hydroizolace před UV,“ uvedl specialista v oblasti zelené infrastruktury Petr Selník.

Zelené střechy však mají i svá negativa. Mezi největší patří nekvalitně instalovaná střecha, která může poškodit hydroizolaci objektu. „Poškozená hydroizolace na zelené střeše je daleko obtížněji identifikovatelná jak u klasické střechy. Ve chvíli, kdy máte u zelené střechy poškozenou hydroizolaci a prší, tak je voda rozváděna po celé ploše. Najít místo průsaku skrze izolaci je pak opravdu obtížné,“ vysvětluje problémy Selník.

Hydroizolace je základ

Hydroizolace je také jedna z prvních věcí, kterou se žadatel o dotaci musí zabývat. Na vytvoření posudku však město Brno dává rovněž příspěvek. „Podle posudku se buď hydroizolace musí vyměnit nebo ne. Následně se řeší, jestli má hydroizolace odolnost vůči prorůstání kořenů. Ve chvíli, kdy plocha splňuje toto kritérium může se začít s instalací. Pokud hydroizolace odolnost nesplňuje je třeba dodat doplňkovou vrstvu, která se dává přímo na hydroizolaci,“ doplňuje Selník.

Z rozpočtu města Brna je na dotační program „Podpora tvorby zelených střech na území města Brna“ spolu s programem „Podpora využití srážkové vody“ vyčleněno celkem 19 500 000 korun. Maximální výše dotace na jeden projekt činí 1 400 000 Kč.

Všechny informace naleznete na stránkách ekodotace.brno.cz

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky zelené střechy, Brno, dotace, klima, sucho, zelená střecha, projekt, Petr Hladík

Ozeleňte si střechu i vy. Město uděluje žadatelům o zelené střechy dotace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.