Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Inspektoři kontrolovali kvalitu zmrzlin. Třetina vzorků obsahovala bakterie

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se v létě zaměřili na kontrolu kvality točených i kopečkových zmrzlin a ledů do nápojů. Výsledky letošních kontrol přitom ukázaly, že předpisům nevyhovělo až 40% ledů do nápojů a 37% točených i kopečkových zmrzlin.

„Z výsledků letošních kontrol i kontrol v předchozích letech je zřejmé, že významná část provozovatelů stále hrubě podceňuje rizika spojená s nedodržením hygienických postupů při výrobě, skladování a prodeji uvedeného sortimentu a s tím souvisejícím porušením hygienických limitů pro přítomnost mikroorganismů," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Ledy i zmrzliny obsahovaly bakterie

U 40% vzorků ledů do pití nesplnilo zdravotní nebo hygienické limity. Inspektoři přišli na nález bakterií Escherichia coli, Clostridium perfringens, enterokoků, koliformních bakterií a bakteriálních kolonií. „Za hlavní příčinu nevyhovujících zjištění lze označit podcenění hygienické praxe při výrobě ledu a dezinfekci výrobníků ledu," popsal Kopřiva.

Inspektoři zároveň hodnotili 131 vzorků točených a kopečkových zmrzlin a 49 z nich (tzn. zhruba 37%) nesplnilo hygienické limity. Ve vzorcích zmrzlin laboratorní rozbory potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae.

Na vině může bý neproškolený personál i špatná surovina

„Za hlavní příčinu nevyhovujících výsledků lze považovat nedostatečnou sanitaci zařízení na výrobu zmrzlin a také kontaminované vstupní suroviny, jejichž hodnocení provozovateli potravinářských podniků spočívá často jen ve vizuální kontrole. Roli může hrát i nedostatečné proškolení personálu," dodalmluvčí.

V provozovnách, kde inspektoři  odebrali nevyhovující vzorky, na místě zakázali užívání zařízení např. výrobníku ledu a zmrzlinového stroje.Současně nařídili provozovateli provedení sanitace sroje a zařízení mikrobiologického rozboru akreditovanou laboratoří. „Až po vyhovujícím výsledku rozboru inspektoři umožní zařízení znovu používat," uzavřel mluvčí.

Foto pixabay.com

Štítky zmrzlina, kopečková, točená, ledová tříšť, bakterie, Státní potravinářská inspekce, výroba

Inspektoři kontrolovali kvalitu zmrzlin. Třetina vzorků obsahovala bakterie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.