Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Brně prodávají alkoholové nanuky, ale i tradiční zmrzlinu

Nanuky s alkoholem, zmrzlinu z dýňových semínek nebo z konopí ale i klasickou čokoládovou či jahodovou si mohou dát lidé v Brně a okolí.

Za stánkem s nanuky Brnuk, za zmrzlinou Tomivo nebo za Božským kopečkem stojí nadšenci, kteří chtěli vyrábět zmrzlinu jinak a podle svého mínění lépe. Nezřídka se u nich tvoří fronty. Kopeček zmrzliny v Brně lidé koupí obvykle od 25 do 40 korun, vyplývá z informací zmrzlinářů.

Od poloviny června se na Zelném trhu poprvé objevil stánek s nanuky Brnuk. Studentky Aneli Mrázová a Alžběta Floriánová vlastnoručně vyrábí a prodávají ovocné, ale i alkoholické nanuky. „Používáme suroviny z vlastního sadu nebo od babičky ze zahrádky. Používáme hlavně sezonní ovoce,“ řekla Mrázová.

Nanuky všech příchutí jsou ve dvou velikostech a prodávají se bez obalu

Studentky prodají okolo 50 nanuků za den. Mají menší a větší variantu, cena se pohybuje od 24 do 59 korun podle toho, jak drahé jsou použité suroviny. „Rozhodly jsme se zvolit dvě velikosti, menší nanuky kupují hlavně rodiče malým dětem,“ řekla Mrázová.

Kromě ovocných nanuků si lidé pochutnají i na alkoholických. „Orientujeme se hlavně na koktejlové variace, protože jsou lidem známé. Prodáváme například Mojito nebo Aperol,“ uvedla Mrázová. Do Mojita si například studentky vyrábí i vlastní mátový sirup.

„Snažíme se neplýtvat, naše nanuky nejsou v obalu. Prodáváme z ruky do ruky,“ uvedla Mrázová. Zatím jim stačí jeden stánek, v příštích měsících neplánují Brnuk rozšiřovat. „Jelikož jsme jenom dvě, stačí nám jeden vozíček. Kdybychom jich měli více, nestíhaly bychom je obsluhovat,“ řekla Mrázová.

Zdroj: Facebooková stránka Tomivo gelato

Nechtěli ji míchat z prášku, a tak vznikla zmrzlina Tomivo

Tomáš Mrkos a Ivo Nádeníček, kteří stojí za zmrzlinou Tomivo, začínali s točenou zmrzlinou. Protože ji nechtěli míchat z prášku, vydali se do Itálie, aby se naučili dělat kvalitní zmrzlinu. Dnes mají dvě pobočky, v brněnských Bohunicích a v Lipůvce na Blanensku. Kopeček zmrzliny u nich stojí 28 korun. „Každý den prodáváme 16 druhů, z toho 12 je stálých. Nejvíce se prodává čokoládová, pistáciová, jahodová, malinová a vanilková,“ řekl Mrkos.

Majitelé se starají hlavně o výrobu zmrzliny, s prodejem jim pomáhají brigádníci. „Ve dvou vyrábíme od rána do večera,“ uvedl Mrkos. V Lipůvce si mohou lidé pochutnat i na zákuscích nebo kávě. Pobočka v Bohunicích je otevřená jen přes léto.

Zdroj: Brněnská Drbna 

I vegani si přijdou na své

Veganská zmrzlina Božský kopeček má po Brně šest pojízdných vozíků a lidé ji mohou ochutnat i ve dvou cukrárnách. Stojí za ní Milan Blatný. „Nebyl jsem spokojený s nabídkou zmrzliny na trhu, proto jsem se v roce 2016 rozhodl dělat vlastní,“ uvedl Blatný.

Kopeček stojí 33 korun. Podle Blatného lidem nejvíce chutná jahodová, borůvková nebo mango, ale nabízí přes 100 druhů. „Nejbláznivější příchutí byl durian, nejvíce zapáchající ovoce na světě. Mezi další příchutě patří třeba konopná nebo zmrzlina z dýňových semínek,“ řekl Blatný.

Každý den jiná příchuť

Božský kopeček se od ostatních brněnských zmrzlin liší tím, že při výrobě nepoužívají bílý řepný cukr, barviva ani aromata. Nabídka zmrzlin ve vozících se denně několikrát změní, lidé proto nenarazí na stejnou příchuť dva dny po sobě.

 

Autoři | Foto facebooková stránka Brnuky - Lízni se

Štítky nanuky, alkohol, zmrzlina, vegan, domácí, Brno, nanuk, Zelný trh (Brno), Lipůvka, Brno-Bohunice, Itálie

V Brně prodávají alkoholové nanuky, ale i tradiční zmrzlinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.