Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno postaví na Mendláku sochu Johannu Gregorovi Mendelovi

Brno plánuje vybudovat sochu odkazující na zakladatele genetiky Johanna Gregora Mendela. Mendel působil v Brně jako opat, ve městě také zemřel a je pochovaný na Ústředním hřbitově Brno. Po objeviteli základních zákonů dědičnosti je v Brně pojmenované i Mendlovo náměstí. Na něm chce podle náměstka primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) město sochu odhalit v roce 2022, kdy uplyne 200 let od narození přírodovědce.

„Johann Gregor Mendel se narodil 20. července roku 1822. V roce 2022 vyvrcholí oslavy 200 let od jeho narození. Při té příležitosti bychom měli odhalit jeho sochu v parku na Mendlově náměstí," řekl Hladík. Na podobu sochy bude vypsána soutěž.

Mendel se stal součástí projektu Sochy pro Brno. V rámci něj vznikají sochy významných brněnských osobností. Realizace se dočkala díla odkazující na spisovatele Jana Skácela, skladatele Wolfganga Amadea Mozarta nebo vynálezce Thomase Alvu Edisona.

NAPSALI JSME: V Brně vyroste čtyřmetrová socha ochránce města pátera Středy

Realizovat se kromě Mendela mají i sochy architekta Adolfa Loose, pátera Martina Středy nebo řeholnice Marie Restituty.

Autoři | Foto KAM

Štítky Brno, socha, Gregor Mendel, Petr Hladík, KDU-ČSL, Mendlovo náměstí, Martin Středa, Wolfgang Amadeus Mozart, Thomas Alva Edison, Jan Skácel

Brno postaví na Mendláku sochu Johannu Gregorovi Mendelovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.