Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nezaměstnanost na jihu Moravy v června opět klesla

Míra nezaměstnanosti na jižní Moravě v červnu znovu mírně klesla. Snížila se na 3,1 procenta z květnových 3,2 procenta. Bez práce bylo 26.232 lidí, o 841 méně než na konci května. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Nezaměstnaných ubývalo v celém Česku, i když míra nezaměstnanosti zůstala na květnových 2,6 procenta. Bez práce bylo 195.723 lidí, což je o 4952 méně než v květnu. Podle údajů Úřadu práce jde o nejnižší hodnotu od května 1997, kdy bylo bez práce 193.442 lidí. Nadále se zvyšoval počet volných pracovních míst.

Od července začne nezaměstnanost tradičně stoupat

„Křivky nezaměstnanosti se v uplynulém měsíci vyvíjely standardně. Ze strany zaměstnavatelů stále přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v technických a dělnických oborech. Trh práce ovlivňují též sezonní práce, které jsou v plném proudu," uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. Červen bývá každý rok měsícem s nejnižší mírou nezaměstnanosti, od července pak obvykle stoupá.

Na Brněnsku a Vyškovsku je práce daleko víc než uchazečů

Volných míst přibylo v červnu i na jižní Moravě, úřady práce nabízely o 1655 volných pozic více než na konci května. Na Brněnsku a Vyškovsku firmy nabízejí víc pracovních míst, než je uchazečů. V okolí Brna je to 7961 pozic ve srovnání s 3523 nezaměstnanými, na Vyškovsku je volných míst 1845 a nezaměstnaných 1217. Nové pracovní příležitosti přibývaly v červnu ve všech okresech, jejich počet se v Brně a na Břeclavsku téměř vyrovnal počtu nezaměstnaných.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti je stále na Znojemsku a Hodonínsku, shodně 3,9 procenta, třetí je Brno s 3,8 procenta. Nejnižší nezaměstnanost je na Vyškovsku, kde byla míra nezaměstnanosti v červnu 1,8 procenta. 

Zdroj: ČTK

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky nezaměstnanost, Jihomoravský kraj, červen, Úřad práce České republiky, Morava, okres Vyškov, Brno, Česko, Kateřina Sadílková, Brněnsko

Nezaměstnanost na jihu Moravy v června opět klesla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.