Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Od levandulí až po folklor. Skryté krásy jižní Moravy musíte pojmout všemi smysly

PR článek

Poznat krásy jižní Moravy se vydávají každý rok statisíce lidí ze všech koutů republiky i světa. Tradičně nejoblíbenější destinací je Lednicko-valtický areál zapsaný do světového dědictví UNESCO, pozadu pak nezůstává ani kouzelný Mikulov. Jen co by kamenem dohodil od těchto turisticky exponovaných destinací však najdete místa, která si s nimi co do krásy a atmosféry rozhodně nezadají. Do objevování musíte navíc zapojit doslova všechny smysly.

Když vzduchem zavoní levandule

Naše první zastávka nás zavede do malé vesničky Starovičky. Tedy, respektive do pole za vesnici. Že se blížíte k místu, poznáte už z dálky, napoví vám totiž vábivá vůně levandulí. 

Voňavé květiny s léčivými účinky zde nerostou samovolně, desítky tisíc rostlinek v roce 2014 vysadila rodina Bízových. Od té doby se Levandulová farma Lavandia stala oblíbenou destinací lidí z širokého okolí. 

Autor: Ladislav Kucharský

Důvodů je několik - do fialova zbarvené pole s Pálavskými vrchy v pozadí tvoří nádhernou scenérii.  Při sběru si navíc mohou návštěvníci za poplatek voňavou a léčivou květinu natrhat. A právě doba sběru nastává nyní - koncem června.

Dobrovolníci se mohou účastnit sběru

„Hlavní sběr levandule lékařské máme naplánovaný od pátku 28. června po celý víkend. V tuto dobu proto omezujeme návštěvnický režim a naopak sháníme dobrovolníky, kteří by nám se sběrem pomohli,” prozradila Kateřina Pleskačová z Levandulové farmy. Zájemci o brigádničení najdou informace na stránkách farmy. Pro ostatní návštěvníky bude přístup k farmě částečně omezen. Prosíme případné návštěvníky, aby se k nám přijeli podívat až po státních svátcích na začátku července. Do té doby bude probíhat sklizeň," dodala Pleskačová.

„Nyní sice sklidíme levanduli, na poli však necháme ještě krásný Levandin, lidé tak budou mít šanci vidět naše levandulové políčko i v červenci,” uzavřela Pleskačová.

Parkování je možné na vymezených plochách za vesnicí, rodina Bízových proto žádá návštěvníky, aby neparkovali přímo ve Starovičkách.

Zdroj: I love jižní Morava

Svátek meruněk

Po mimořádném voňavém zážitku bude čas se pořádně nadlábnout. Za tímto účelem se přesuneme pouhých pět kilometrů od Staroviček do obce Velké Pavlovice. Ta je na jižní Moravě proslavená jinou plodinou - meruňkami. 

Meruňky jsou v Pavlovicích prostě všude. Pokud znáte meruňky pouze z regálů supermarketu, dozajista vás překvapí, jak může být toto ovoce krásně vybarvené, šťavnaté a sladké.

V Pavlovicích přitom meruňky umí na spoustu způsobů - můžete si dopřát vynikající domácí meruňkové knedlíky, meruňkové víno, meruňkový sekt nebo se zúčastnit soutěže v pojídání tradičních belešů s meruňkovou marmeládou. Ideální příležitost máte na Meruňkobraní, které se tradičně koná o prvním červencovém víkendu.

Zdroj: Úžasná Morava

Z vinic až do oblak

Pořádný dlabanec si žádá procházku na vytrávení. Ideální příležitost se naskýtá jen osm kilometrů od Velkých Pavlovic. U vesnice Kobylí vyrostla v minulém roce světově unikátní rozhledna. Magazín Forbes ji dokonce zařadil mezi nejkrásnější vyhlídky v Česku!

Zdroj: Úžasná Morava

V čem je kobylská vyhlídka tak výjimečná? Odpověď nám nabídne pouhý letmý pohled na její konstrukci. Díky kruhovitému tvaru nemusíte při stoupání vzhůru zdolat jediný schod, vhodná je tedy i pro vozíčkáře. Rozhledna navíc stojí mezi vinohrady a krom kochání se pohledem na vinice uvidíte při dobrém počasí  až na vrcholky Alp!


Vínečko bílé!

Co by to bylo na výlet na jižní Moravu, kdybychom opomenuli víno! Bylo by zbytečné vypichovat pro vás nějakou konkrétní vesničku, kam zajít na sklenku dobrého. Takové víno najdete totiž na jižní Moravě všude.

Skvělou příležitostí, jak poznat místní vinaře a ochutnat spoustu vynikajícího vína, jsou otevřené sklepy. Pořádá je téměř každá vesnice, záleží ted hlavně na tom, kdy naplánujete svůj výlet. Například přehled červencových akcí si můžete prohlédnout v našem článku.

zdroj: pixabay.com

Poznat pravou tvář jižní Moravy

K jižní Moravě také neodmyslitelně patří folklor. Folklorní akce jsou na jihu svátkem a podívaná je to náramná! Krásné děvčice a statní šuhajové v krojích, víno, slivovička, cimbálová muzika a lidové tance. Letos se navíc slaví hned dva velké folklorní svátky.

Zdroj: Slovácký rok

Už ve čtvrtek 27. června začíná tradiční Mezinárodní folklorní festival ve Strážnici. Pokud už víte, že ho nestihněte, smutnit nemusíte.

Ve druhé polovině srpna se totiž koná Slovácký rok v Kyjově. Událost o to vzácnější, že se koná pouze jednou za čtyři roky. Součástí bude i slavná Jízda králů. Na nic proto nečekejte a pište si do diáře datum 15. až 18. srpna.

Tož, užívajte a na viděnou!

Foto Levandule z Moravy

Štítky jižní morava, Jihomoravský kraj, centrála cestovního ruchu jižní morava, ccrjm, levandule, meruňky, Starovičky, velké pavlovice, kobylí, víno, folklór, krása, statek, Světové dědictví UNESCO, vinice, meruňka, Mikulov, Lednicko-valtický areál

Od levandulí až po folklor. Skryté krásy jižní Moravy musíte pojmout všemi smysly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.