Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brněnská brokovnice míří na kolena Australanů. Veterán chrání 300 let starý strom českou zbraní

Přes 300 let starý Blahovičník, který známe i jako Eucalyptus, má být kvůli výstavbě nové silnice pokácen. Australský válečný veterán jej brání vlastním tělem a brokovnicí z brněnské zbrojovky už padesát let.

Blahovičník, který má ustoupit výstavbě nové silnice, je přibližně 300 let starý a téměř stoletý válečný veterán Nevin Phillipse z australského Melbourne se rozhodl 20 metrů vysoký strom zachránit. Strom byl navíc v květnu vyhlášen australskou památkářskou organizací (ACNT) stromem roku ve státě Victoria.

Poprvé se zprávy o pokácení tři staletí starého Blahovičníku objevily už před více než padesáti lety. Ke stromu přišel muž s motorovou pilou, ten však odešel s nepořízenou. Nevin byl zvyklý bojovat i ve druhé světové válce a ani teď se pro něj nic nemění.

„Vzal jsem svoji brokovnici, namířil na něj a povídám mu: ‚Dotkni se toho stromu a prostřelím ti koleno.‘ Rozmyslel si to a za chvíli přijeli policisté na kolech,” říká v rozhovoru pro australské rádio Nevin Phillips.

Brno? To bude asi v Belgii

Moderátoři, kteří rozhovor s mužem vedli, začali debatovat o tom, kde Brno leží. První z nich správně uvažoval o bývalém Československu, druhý moderátor se však domníval, že Brno zní spíše belgicky.

 

 

Philllips s brněnskou brokovnicí dál vyčkává

Nevin Phillips dříve vlastnil továrnu v těsné blízkosti tohoto stromu, takže k němu má silný citový vztah. V minulosti se mu podařilo ubránit jej i před tlakem nedaleké benzínky. 

Australská ministryně dopravy Jacinta Allenová oznámila, že jednou z variant výstavby nové silnice, která vyjde na zhruba 16 miliard Australských dolarů (250 miliard korun), je právě odstranění proslaveného Blahovičníku. „Bude vypracována nezávislá studie. Počkáme si na výsledky, a poté se teprve definitivně rozhodneme,” prozradila Allenová.

 

Autoři | Foto bearessentialnews.com

Štítky Brno, zbrojovka, austrálie, strom, veterán, blahovičník, stavba, Victoria, druhá světová válka, Melbourne, Belgie, Československo

Brněnská brokovnice míří na kolena Australanů. Veterán chrání 300 let starý strom českou zbraní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.