Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.
PR článekPondělí, 3. června 2019, 17:00
Pivo ze strakonického pivovaru Dudák se pije stále více i na Moravě. Pivovar z jihu Čech tu má vlastní sklad s chlazenými boxy. Počet odsud expedovaného piva se v posledních letech zněkolikanásobil. Roste počet moravských restaurací, kde je na čepu Dudák nebo Klostermann. Například Buchlovice u Uherského Hradiště už nejsou známé jen pálenkou, ale i výborným Dudákem. Město Zastávka u Brna se mezitím mění v takové malé moravské Strakonice.
Odsud se rozváží strakonické pivo po celé Moravě. Navíc se sudy uskladněné v Holasicích u Brna, kde má pivovar Dudák svůj distribuční sklad vozí i na Slovensko a také do Maďarska. Výborná zpráva je, že piva se tu prodá rok od roku víc. Ve srovnání s červencem roku 2017 se ho například odsud odvezlo asi 700 hektolitrů. „Pro srovnání jsme začínali na 300 hektolitrech,“ demonstruje moravský nárůst zájmu o strakonické pivo vedoucí zdejšího skladu Miroslav Šustáček. Červenec je většinou nejsilnější měsíc v roce.
Sklad, kde se pivo udržuje v ideální teplotě v chladícím boxu zde funguje od roku 2012, díky reklamním plochám a logu pivovaru je vidět i daleko ze silnice.
Dudák, Král Šumavy, Klostermann, Otavské Zlatý i různé strakonické speciály se odsud vozí do různých koutů celé Moravy, ale i na Slovensko a do Maďarska. Celkově jde zhruba o stovku odběrných míst, další přibývají.
„Máme nového obchodního zástupce a stále lépe se nám daří pokrýt oblast východní Moravy,“ vysvětluje Šustáček. Co se hospodských týká, se podle Šustáčka ti moravští dělí na skalní příznivce, kteří znají kvalitu a proces výroby strakonického piva a ty kteří rádi zkouší to, co na Moravě není tak známé. „Na Moravě ale odborníci vědí, že jsme jeden z mála pivovarů, který vyrábí pivo tradiční metodou, oceňují, že máme nepasterizované pivo a že i do lahví dáváme nefiltrované pivo,“ shrnuje moravský patriot jedinečné vlastnosti strakonického piva.
Pokud si chcete dát výborně ošetřeného a skvěle načepovaného Dudáka a jste ve Zlínském kraji, vyražte do Buchlovic u Uherského Hradiště. Dva bratří – Filip a René Krystýnkovi tu provozují dva velké a hojně navštěvované podniky – rodinný restaurant Berchtold, který stojí přímo v Buchlovicích a také hostinec U Hanuše, který je na hradě Buchlově, což je jedna z nejoceňovanějších památek celé Moravy a nejvýraznější dominanta moravského Slovácka.
„Mysleli jsme si, že se strakonickým pivem tu neuspějeme, ale opak je pravdou. Po počáteční nedůvěře si ho oblíbili místní, kteří se zajímají o Strakonice i novinky z pivovaru, ale také turisté, kterých sem přes léto kvůli krásné přírodě jezdí desítky tisíc,“ uvádí svorně bratři Krystýnkové. V kuchyni vaří většinou české speciality a domácí pizzu.
„Ještě jsem neslyšel negativní reakci. Místní jsou rádi, že mohou koštovat jiné pivo, které neznali a výborně chutná. Je to pro ně příjemná změna. Turisté reagují pozitivně. Chutná také Slovákům. Jihočeši jsou samozřejmě překvapení, protože tu Dudáka nečekají,“ směje se René Krystýnek.
Takové menší, hlavně moravské Strakonice. To je dvoutisícové městečko Zastávka u Brna. Ve zdejší restauraci Stadion, která stojí přímo na hřišti, kam o víkendech zavítají stovky lidí mají na čepu Dudáka, Klostermanna, Otaváka, všude jsou cedule a reklamní štíty, které dělají reklamu strakonickému pivovaru – ten navíc podporuje zdejší fotbalový klub. Prostě strakonická idylka uprostřed Moravy.
„Začátky byly těžké. Štamgasti byli zvyklí na pivo z Brna a z Plzně, ale dnes jsou všichni moc spokojení a nemůžou si strakonické pivo vynachválit. Mám tu i široký výběr piv, takže si vybere opravdu každý. Navíc spolupráce s pivovarem je výborná, starají se o mně a je vidět, že si mě jako zákazníka moc váží,“ říká Nehyba, který hospodu provozuje již více než rok a půl, jejím majitelem je zdejší obec.
Restaurace má 60 míst, do salonku se vejde dalších 25. V létě se tu otevírá prostor pro 150 lidí před hospodou a vzadu je amfiteátr, do kterého se vejde dalších 250 hostů. Pořádá tu koncerty, turnaje, dětské dny. Snaží se o vytváření kulturního života.
„Obsáhnout vše personálem je velice náročné, ale pro mě je nejdůležitější, když jsou spokojení hosté. Dudák mi v tomto výrazně pomáhá jak výborným pivem, tak i vybavením, servisem i technikou,“ uvádí.
Sedmačtyřicetiletý Roman Nehyba je vyučený kuchař, v pohostinství se pohybuje celý život. Část života věnoval cestování a v zahraničí i vařil. Jako kuchař se například živil v Mexiku, Řecku, Itálii. 13 let byl šéfkuchařem v Brně a v Praze. Následně si pronajal restauraci v Zastávce u Brna.
Zkušenosti, které během bohatého profesního života načerpal v zahraničí nebo ve velkých provozech nyní úročí v restauraci Stadion. Pro své hosty o víkendech dělá zvěřinové hody, zabijačku, tématická grilování. Snaží se vymýšlet vlastní recepty na jídla, která si hosté jinde nedají. „To mi zaručí, že v pátek a v sobotu hospodu úplně naplním,“ uvádí.