Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na brněnské Vyšší odborné škole se chystá stěhování, studenti a učitelé protestují

Přes tisíc podpisů nasbírali v petici studenti a učitelé Vyšší odborné školy Brno ve snaze zabránit plánu vedení školy přestěhovat instituci ze stávajících dvou budov v Králově Poli do jedné. Celé řadě učitelů i studentů se nelíbí způsob komunikace s vedením, prezentace plánu i projekt samotný. Podle nich nebude pro všechny studenty i vyučující v jedné budově dostatek místa.

Vyšší odborná škola Brno aktuálně sídlí v budově na adrese Pionýrská 23. Podle plánu vedení školy by se měla přestěhovat do budovy na Kotlářské 9, kde již sídlí tři obory Střední odborné školy (spadající pod stejnou instituci) – Obchodní akademie, Ekonomické lyceum, Střední odborná škola knihovnická, a jeden z oborů VOŠ –  Informační služby a knihovnictví.

Ubývají studenti, máme dostatek prostoru, říká ředitel

Online petice proti stěhování Vyšší odborné školy do jedné budovy je dostupná na tomto odkazu.

Podle ředitele školy Jiřího Haičmana klesá každoročně počet studentů a stěhování je tak logickým krokem, se kterým už se léta počítalo. „V budově na Pionýrské už jsou jen tři obory Vyšší odborné školy. Do dvou let je chceme přestěhovat, aby to bylo efektivní. Sestěhování školy do jedné budovy je logickým zakončením slučovacího procesu. Již předchozí ředitel hovořil při sloučení škol o uvolnění budovy pro potřeby kraje až přijde čas,” vysvětlil Haičman.

Část prostor na Pionýrské škola od roku  2015 pronajímá Mendelovu gymnáziu. „Na Kotlářské zase pronajímáme velkou část prostor Jazykové škole, které taktéž ubývají studenti,” uvedl ředitel. Podle něj potřebuje škola k fungování kolem 1650 metrů čtverečních,v současnosti má prý k dispozici  3300 metrů čtverečních. „Sedí počty záchodů, máme tady kabinety i třídy," dodal.

Budova Vyšší odborné školy na Pionýrské, kterou by měli studenti opustit.

Nájemní smlouva je podezřelá, tvrdá iniciátoři petice

Jedním z podezřelých faktorů celé akce je podle iniciátorů petice i samotná smlouva o nájmu mezi Mendelovým gymnáziem a Vyšší odbornou školou z roku 2015. „Ve smlouvě například chybí jakákoliv zmínka o jídelně a výdejně stravy. Jsou tam i další místnosti, které jsou využívány, přesto o nich ve smlouvě není nic  kabinety, šatny, tělocvična.  Otázkou je, zda Rada nebyla uvedena v omyl při uzavírání smlouvy,” uvádí autoři petice.

Nezdá se jim ani cena za rozlehlé prostory, která činí 20 tisíc korun měsíčně (a dalších 26 tisíc korun měsíčně za energie, pojištění apod.)

„Nájemní smlouva s Mendelovým gymnáziem byla ve zveřejněné podobě schválena Radou Jihomoravského kraje, tedy zřizovatelem školy. Ostatní jsou nepodložené domněnky a spekulace petičního výboru,” ohradil se Haičman.

Stěhování s námi nikdo nediskutoval, je to narychlo, zlobí se autoři petice

Na schůzce se zaměstnanci jsem prezentací seznámil všechny zaměstnance se záměrem sestěhování. Všichni zaměstnanci dostali prezentaci do emailu a mohli se vyjádřit, což někteří učinili. Po zaměstnancích jsem ihned informoval o záměru studenty na Studentské radě, kde proběhla samozřejmě i diskuze. Projekt je pečlivě připraven a nejdůležitější bylo pro nás rozhodnutí a vyjádření zřizovatele školy. S odbory byl záměr projednán na schůzce, kde jsem informoval zástupce odborů, že pracujeme na organizaci a harmonogramu sestěhování.

Budova na Kotlářské, kam se mají studenti a učitelé stěhovat z Pionýrské.

Podle iniciátorů petice se celé stěhování připravilo narychlo a bez jakékoliv diskuze se studenty či vyučujícími. „Vedení školy dosud nepředstavilo žádný projekt sestěhování s relevantními údaji, včetně dokladu o dodržení hygienických podmínek při takto velkém navýšení počtu studentů v budově, či ekonomický rozbor výhod sestěhování,” uvedly v tiskové zprávě členky výboru odborové organizace pracoviště Pionýrská Jarmila Hnidáková Pecková a Eva Klusáčková. „Během jediné krátké prezentace plánu stěhování nebyla připuštěna jakákoli diskuse k tématu. Vedení školy není schopno vést dialog,” dodaly.

Proti tomu se ohrazuje ředitel školy. „Na schůzce se zaměstnanci jsem prezentací seznámil všechny zaměstnance se záměrem sestěhování. Všichni zaměstnanci dostali prezentaci do emailu a mohli se vyjádřit, což někteří učinili,” prohlásil Haičman. Podle jeho slov ihned poté informoval i studenty na Studentské radě. „Zde proběhla samozřejmě i diskuze,” dodal Haičman. Podle něj byl projekt pečlivě připraven a poté i posvěcen zřizovatelem.

Kraj ve stěhování problém nevidí

Peticí se jako zřizovatel školy zabýval i kraj. Podle vyjádření krajské komise jde však o vnitřní záležitosti školy a ve stěhování nic nebrání. „Rada v tuto chvíli nespatřuje zásadní překážky, pro které by k sestěhování nemohlo dojít,” prohlásil mluvčí Jihomoravského kraje Jiří Klement.

Foto Varvara Šatunova

Štítky vyšší odborná škola brno, kotlářská, pionýrská, stěhování, petice, projekt, Brno, Královo Pole, Jihomoravský kraj, Jiří Klement, Mendelovo gymnázium

Na brněnské Vyšší odborné škole se chystá stěhování, studenti a učitelé protestují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.