Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnský střed kvůli suchu omezí sekání trávníků v parcích

Městská část Brno-střed se chystá zavést opatření bojující se suchem a klimatickou změnou. Chystá se například změnit způsob sekání trávy v parcích.

Brno-střed obhospodařuje celkem 75 hektarů zelených ploch v centru města. „Vzhledem ke klimatickým extrémům posledních let věnuje zvýšenou pozornost udržení kvality travnatých ploch i v době, která jim nesvědčí. Již v minulých letech upravila zavedené pracovní postupy úpravy trávníků a v letošním roce bude v případě aktuální potřeby reagovat," uvedla mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová.

Pod brněnský střed spadají jak velké travnaté plochy, například v parku na Moraváku, u Koliště pod Janáčkovým divadlem, v Björnsonově sadu, na Kraví hoře, při Bakalově nábřeží nebo u Anthroposu, tak i o menší travnaté plochy, třeba mezi bytovými domy na ulicích Veletržní, Úvoz, Tučkova, uprostřed Konečného náměstí nebo na sídlišti ve Štýřicích.

Omezení frekvence a výšky pokosu

Současné klimatické podmínky včetně vlivu globálního oteplování vedou ke změně přístupu k péči o travnaté plochy ve městě. Trendem posledních let je tak omezení pokosů trávníků v závislosti na aktuálním stavu porostu. Není-li tráva dostatečně vzrostlá, neseče se. Město pak chce také nechat sekat trávníky v takové výšce, která zasáhne pouze vzrostlé plevele a samotnou trávu ponechá bez zásahu, aby se omezilo vysušování travního drnu.

„Letos jsme první jarní sečení trávy zahájili později a některé lokality posečeny nebyly vůbec nebo byly posečeny pouze do výše vzrostlého plevelu. Tento režim používáme na všech travnatých plochách, které máme ve správě, vyjma parků v historickém centru Brna, konkrétně na Moravském náměstí, Rooseveltově, v parku Koliště pod Janáčkovým divadlem a na Komenského náměstí,“ upřesnil místostarosta této městské části  Martin Landa.

Mozaikové sečení posiluje odolnost trávníků

Jinou variantou je takzvané mozaikové sečení, které dovolí na vybraných místech vykvést rostlinám, čímž se trávníky stávají odolnějšími a slouží i jako potrava pro hmyz. Mozaikové sečení městská část provádí od loňského roku například před BVV, v Björnsonově sadu, na Kraví hoře, Žlutém kopci a na některých plochách ve Štýřicích. Letos bude rozšířeno i na další plochy, třeba při ulici Barvičově a ve Štýřicích.

Většinu velkých travnatých ploch v centru Brna nejde podle městské části zavlažovat, aniž by se plýtvalo pitnou vodoou. Jedinou cestou, jak udržet parky přes celé léto alespoň trochu zelené, jsou právě opatření proti nadbytečnému sekání trávy.

„I přes tato opatření jsou však některé plochy, které jsou navíc návštěvnicky velmi exponované, během mnoha tropických dní posledních let postiženy usycháním travního porostu. Na takových místech se jej snažíme obnovovat," dodala Dobešová.

Podle Landy se Brno-střed snaží o nalezení kompromisu mezi péčí o přírodu a požadavkům obyvatel. „Důležitá je ochrana přirozeného prostředí pro drobný hmyz. Je však složité vyjít vstříc všem požadavkům, během sezony se totiž setkáváme velmi často i se stížnostmi, že necháváme trávu přerůst, občané se dožadují velmi krátkého pokosu“, uzavřel Landa.

Foto pixabay.com

Štítky sekání trávy, brno střed- sucho, trávník, Brno-střed, tráva, městská část, Martin Landa, Štýřice, Kraví hora, Anthropos, Brno, Veletrhy Brno

Brněnský střed kvůli suchu omezí sekání trávníků v parcích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.