Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zastupitelé města schválili omezení hudby v Bajkazylu na Dornychu. Vyhláška si přitom protiřečí

Na "střeše" železniční viadukt, koleje a brněnské hlavní nádraží. Přede dveřmi dost možná nejvytíženější několikaproudová silnice na jižní Moravě. Míru hluku z hudebního klub Bajkazyl na Dornychu přesto tento týden řešilo brněnské zastupitelstvo. Problém stihli na zasedání zastupitelé vyřešit zhruba za patnáct minut. Výsledkem je vyhláška, podle které nesmí žádné pohostinské zařízení na přesně specifikovaných dvou stech metrech Dornychu po půlnoci pořádat hudební produkci. Či možná do půlnoci. Usnesení města si totiž rozporuje, upozorňují Piráti.

Na brněnském zastupitelstvu bylo tento týden pořádně rušno. V úterý 14. května přišly do jednacího sálu desítky lidí protestovat proti škrtům v sociálních projektech na zabydlování rodin v nouzi a lidí bez domova. Hlasování o podobě projektů bylo nakonec odloženo na červen. Ještě před přestávkou však stihli zastupitelé vyřešit další bod jednání - hudební produkci na Dornychu.

Koncerty v odhlučněných prostorách pod vlakovým nádražím prý ruší noční klid

Před zastupitelstvem stanul jeden z obyvatel Dornychu. Upozorňoval na údajné neustálé rušení nočního klidu a do rána trvající hudební produkci klubu Bajkazyl. Ten přitom leží pod hlavním nádražím u frekventované křižovatky ulic Dornych, Křenová a Koliště, tedy v místě, kde se po většinu dne koncentruje vysoký dopravní hluk.

Provozovatelé Bajkazylu koncerty a různé akcí spojené s hudbou pravidelně pořádají, rušení nočního klidu však odmítají. „Při kolaudaci byla provedena hluková měření, která prokázala, že hlukové limity splňujeme a noční klid nerušíme. I přes to jsme jako vstřícný krok investovali do dalšího odhlučnění koncertního sálu," uvedl za kolektiv Bajkazylu Jiří Píza.

Komunikace se stěžovateli se začala přiostřovat

Se stěžovateli prý komunikovali od začátku. A to jak e-mailem, tak při osobních setkáních. „Snažili jsme se řešit věc konstruktivně a vstřícně. Komunikaci jsme ale přerušili při stupňující se verbální vulgaritě stěžovatelů na účet našich zákazníků, kamarádů i nás," dodal Píza. 

K tématu se ve čtvrtek odpoledne vyjádřil i bývalý zastupitel brněnského středu Martin Freund (Žít Brno). Na svém facebookovém profilu pak zveřejnil i znění několika zpráv od stěžovatelky údajně adresovaným provozovatelům Bajkazylu:
 

"Vazena, prezetujete se za bajkazyl dornych, stydte se!!!!! Dnes tu byl bordel jak v tanku, co to vy vlastne zastresujete, nestydite se, neziskovka takhle nevypada, co to tu vy vlastne na tom nadrazi provozujete? Uz tu byl jeden bordel, ale ten si to uvedomil, hudba skoncila, ale to co tu provozujete vy s tema zhulenymi a nadrogovanimi exemplari to nema obdobu, jestlil tohleto neskonci, tak se vam postarame o jinou vec a verte, ze skoncite!!! Vy nas tu slusne lidi nebudete sikanovat, to tedy ne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Takze vezena, ze soboty na nedeli bordel znovu 10 krat minimalne volana policie jak CR tak mestska, fuck off s vasim obcanskym sdruzenim, teda Crankazyl, z ktereho prudite alkohol , do pajzlu bajkazyl a ti divni lidi, kteri se tam vyskytuji, co nam potvrdila i policie, se pohybujete
na velmi tenkem lede. Tady je to na trestne oznameni, to si piste, vy ktera jste hrda, skoncite jak ti vasi nilzkoprahovi!!!!!



 

 

 

 

 



Musíme chránit místní obyvatele, prohlásil náměstek

Při projednávání vyhlášky omezující hudební produkci na Dornychu prohlásil náměstek primátorky Robert Kerndl (ODS), že by mělo město bránit občany, kteří řádně platí nájem a zaslouží si v noci klid. „Kdo mě zná, ví, že jsem svobodomyslný člověk, co má rád zábavu. My se však musíme postarat o klid těch lidí, kteří řádně platí nájem, žijí slušně a v noci je někdo ruší," uvedl Kerndl, jenž hlasování inicioval. 

Návrh omezující produkci v Bajkazylu nakonec i přes nesouhlas koaličních Pirátů prošel. „Z hlasování nejsem šťastný, snažil jsem se udělat maximum pro získání dostatečného počtu hlasů pro mírnější variantu napříč zastupitelskými kluby, bohužel se to nepovedlo," uvedl po hlasování radní pro kulturu Marek Fišer (nestr. za Piráty).

Vyhláška města se nedá vyložit jednoznačně, říkají Piráti

Náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti) přitom ihned po odhlasování upozornil na rozporuplnost vyhlášky. „Chtěli jsme se bodem zabývat znovu, aby v tom bylo jasno, ale už nebyla vůle se tím znova zabývat. Podle nás je usnesení v jiném duchu než samotná příloha vyhlášky," vysvětlil Fišer.

Piráti poukazují na skutečnost, že usnesení zastupitelstva hovoří o omezení produkce od pondělí do neděle od 10:00 do 24:00 a příloha naopak o povolení produkce mezi desátou a dvacátou čtvrtou hodinou.

„Uvidíme jakým způsobem bude toto vymáháno v praxi. Každopádně je obecně nešťastné řešit na nějaká omezení produkce uvnitř klubu, navíc když je klub odhlučněný. To nedává smysl. Hluk, který může vznikat díky pohybu lidí před klubem lze řešit i pomocí zákona o nočním klidu. Není potřeba jiných vyhlášek či nařízení. Budu se snažit získat podporu pro revokaci," dodal Fišer.

Podle něj je celá situace špatně i z hlediska principu, protože vyhláška omezuje hudební produkci uvnitř klubu. „Otevřela se tím trošku Pandořina skříňka, protože teď by mohli jednotlivci chodit a začít si stěžovat na další ulice, takže to může vyvolat lavinovou reakci," uzavřel Fišer.

Foto Bajkazyl Brno

Štítky bajkazyl, brno, zastupitelstvo, vyhlášeka, omezení, hudba, Česká pirátská strana, noční klid, Jihomoravský kraj, Robert Kerndl, Tomáš Koláčný, Martin Freund, ODS, Žít Brno

Zastupitelé města schválili omezení hudby v Bajkazylu na Dornychu. Vyhláška si přitom protiřečí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.