Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno nechá kvůli požáru Notre-Dame zkontrolovat protipožární ochranu památek

Brno kvůli požáru katedrály Notre-Dame v Paříži vyzvalo kulturní a příspěvkové organizace, aby prověřily protipožární ochranu svých objektů. Novinářům to dnes řekl náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti). Město také na znamení solidarity nasvítilo Mahenovo divadlo v barvách francouzské vlajky. Požár zničil část pařížské katedrály, shořela střecha a zřítila se část klenby a vysoká věž. Většinu uměleckých děl se ale podařilo zachránit.

Mahenovo divadlo je nasvícené v barvách francouzské trikolory. „Je to vyjádření podpory a solidarity s Paříží a Francií po celé té katastrofické události, která se tam stala," uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Koláčný spolu s radním pro kulturu Markem Fišerem (za Piráty) vyzvali kulturní a příspěvkové organizace ke kontrole. „Chceme, aby prověřily své objekty z pohledu protipožární ochrany, ale také z hlediska logistiky a případné dostupnosti pro požární techniku. Nechceme, aby se taková věc stala u nás," řekl Koláčný. Podle něj se kontrola týká divadel, muzeí, ale také hradu Špilberk.

Požár Chrámu Matky Boží v Paříži vypukl v pondělí večer a hasiči ho zlikvidovali v úterý odpoledne. Vyjádření lítosti nad zničením symbolu Francie i celé Evropy přicházejí z celého světa. Různé země i lidé nabízejí pomoc při obnově katedrály, finance v řádu miliard korun přislíbili významní francouzští podnikatelé.

Autoři | Foto repro youtube

Štítky Notre-Dame, Paříž, požár, oheň, obnova, sbírka, podpora, Brno, památky, Tomáš Koláčný, Česká pirátská strana, Mahenovo divadlo, památková péče, Katedrála Notre-Dame, Francie, Petr Hladík, umělecké dílo, KDU-ČSL

Brno nechá kvůli požáru Notre-Dame zkontrolovat protipožární ochranu památek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.